Πιο κοντά σε λύση για το όριο χρέους των ΗΠΑ, ενόψει πιθανής πτώχευσης

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα «πιθανότατα θα υπέγραφε» ένα νομοσχέδιο που θα αύξανε το όριο χρέους της χώρας δίχως να περιλαμβάνει άλλες προϋποθέσεις, όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, στον απόηχο της πρότασης του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους.

«Ο πρόεδρος είναι χαρούμενος που τα πιο ψύχραιμα κεφάλια τουλάχιστον φαίνεται να επικρατούν στη Βουλή, που τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει μία αναγνώριση ότι η πτώχευση δεν είναι μία επιλογή», συμπλήρωσε ο κ. Κάρνι. Προειδοποίησε ωστόσο πως η συναίνεση του προέδρου στην πρόταση των Ρεπουμπλικάνων δεν είναι εγγυημένη, καθώς ο Λευκός Οίκος ακόμα δεν έχει δει κάποιο λεπτομερές σχέδιο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, διεμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει μία μικρή και βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους, εφόσον ο κ. Ομπάμα δεχθεί να διαπραγματευτεί για την άρση του μερικού «λουκέτου» που πλήττει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Μπέινερ, τυχόν νομοσχέδιο για το όριο χρέους θα είχε ισχύ μονάχα έξι εβδομάδων, έως τις 22 Νοεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει σύντομα να βρουν μία πιο μακροπρόθεσμη λύση για τις δανειακές ανάγκες των ΗΠΑ.

Οι κοινοβουλευτική ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα αργότερα την Πέμπτη.

Επί του παρόντος, το όριο χρέους της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο ανέρχεται στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εάν το «ταβάνι» δεν έχει ανέβει έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, στις 17 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με επιλεκτική χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έχει προειδοποιήσει πως τυχόν αποτυχία αύξησης του ορίου χρέους θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία, οδηγώντας τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο σε ύφεση.

Πηγή: skai.gr