Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Οκτωβρίου 2013

Η έγκριση του  κρατικού προϋπολογισμού του 2014 από το Υπουργικό Συμβούλιο που προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ, οι σημερινές συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, το αίτημα των δικηγόρων των συγγενών της τραγωδίας στο Μαρί προς τη Νομική Υπηρεσία για ποινική δίωξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η αναβολή και πάλι της απόφασης από τη Βουλή για το θέμα των ενοικίων και η επανάκτηση από την Εκκλησία της Κύπρου έξι μεταβυζαντινών εικόνων που είχαν κλαπεί μετά την τουρκική εισβολή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο « ‘Ούτε ο μεγαλύτερος εγκληματίας να ήμουν’» αναφέρεται σε καταγγελίες της Ειρήνης Φαντούση για «αστυνομική επιχείρηση εκφοβισμού του μάρτυρα συζύγου της» στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πως τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αρχηγών.  Αλλού σημειώνει πως ο Εφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κρούει καμπανάκι προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα αναφορικά με το «Σχέδιο Β» των Κυπριακών Αερογραμμών.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γερό ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες» αναφέρει πως την εικόνα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνει η Κύπρος αποτυπώνει ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014. Ο Προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει συνολικές εξοικονομήσεις ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρει πως στην Αθήνα για συντονισμό μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η εφημερίδα γράφει επίσης πως ζητούν ποινική δίωξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το Μαρί οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

“O Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στα έσοδα το μεγάλο στοίχημα» αναφέρει πως η είσπραξη των προϋπολογισθέντων εσόδων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού του 2014. Οι οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, η ανεργία ρεκόρ στο 19,5% που προβλέπεται για το επόμενο έτος θα καθορίσουν και την φοροεισπρακτική απόδοση του κράτους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως πολλά μέτωπα έχει ανοικτά η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου για έργα που ανέλαβε επί διακυβέρνησης Χριστόφια με οικονομικές διαφορές εκατομμυρίων και κάνει λόγο για deal ενός εκατομμυρίου με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου παραμονές εκλογών. Σε άλλο θέμα  αναφέρεται σε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία έξι στους δέκα πολίτες έχουν θετική εικόνα και μάλλον θετική εικόνα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Η Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φοροκαταιγίδα» αναφέρει πως νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 626 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συνέχεια με την επικείμενη κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, για τη δεύτερη αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου. Αλλού σημειώνει πως αναβλήθηκε για Πέμπτη φορά η μείωση των ενοικίων από τη Βουλή. Εξάλλου σημειώνει πως σε ΤΕΠ και ΦΠΑ δίδονται τα στοιχεία εκροών πριν το Γιούρογκρουπ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα  «Το Υπουργικό Συμβούλιο θέτει σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους για το 2014» αναφέρει πως η Κύπρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις περικοπές στα έξοδα για να πετύχουν ένα πιο μειωμένο έλλειμμα στον προϋπολογισμό από αυτό που έθεσαν ως στόχο οι διεθνείς δανειστές της, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.  Σε άλλο θέμα σημειώνει πως δυο Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι πήγαν σε ένα κέντρο διασκέδασης στο Mayfair για να δουν ποιος θα έκανε τον μεγαλύτερο λογαριασμό και κατέληξαν να ξοδέψουν πάνω από 130 χιλιάδες λίρες. Αλλού αναφέρεται στην επανάκτηση από την Εκκλησία της Κύπρου έξι μεταβυζαντινών εικόνων που είχαν κλαπεί μετά την τουρκική εισβολή.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με κύριο τίτλο «Σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2014, που είναι πιο σκληροί από αυτούς που έθεσαν οι διεθνείς δανειστές της χώρας. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή έναρξη του Ράλι Κύπρος 2013 και φιλοξενεί φωτογραφία με τις προετοιμασίες για αυτό. Επίσης αναφέρει πως οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί ζητούν εκ νέου τη δίωξη του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Συμπόρευση μπροστά στις εξελίξεις» αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στην Αθήνα και επιστρέφει αυθημερόν σε ένα ταξίδι-εξπρές για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συνάντηση με τον Ελληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια. Αλλού αναφέρει πως το Υπουργείο Εργασίας προβαίνει σε συστάσεις σε αυτούς που θέλουν να βρουν δουλειά με αφορμή νέα πρόσφατα περιστατικά εξαπάτησης ανέργων. Εξάλλου σημειώνει πως ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ Χρ. Ανδρέου παραμένει για 143 μέρες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας τη δημιουργία Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζητώ να ανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας του αδελφού μου!» αναφέρεται σε δημόσιο αίτημα του αδελφού του ήρωα της αντίστασης, Κυριάκου Παπαλαζάρου, προς το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη με την υπόδειξη ότι ζουν και είναι πρόθυμοι να καταθέσουν οι μάρτυρες. Αλλού σημειώνει πως καταστροφική είναι η καθυστέρηση στη δημιουργία τερματικού. Επίσης γράφει πως συζητείται κλείσιμο του Κυπριακού με «εδαφικές ρυθμίσεις» μόνο για Αμμόχωστο και Μόρφου.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εσπασαν την ομερτά στο ΑΚΕΛ!» πως τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν το ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα οδήγησε τους ΑΚΕΛιστές «να ανοίξουν το στόμα τους και να αποκαλύψουν πρά(γ)ματα και θα(ύ)ματα». Αλλού σημειώνει πως παιγνίδια μεγάλου βεληνεκούς και βαθέως παρασκηνιακού τεκταίνονται γύρω από τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής μας και συνδέονται άρρηκτα με το Κυπριακό. Εξάλλου αναφέρει πως εξοικονομήσεις 626 εκ. ευρώ γίνονται στον προϋπολογισμό του 2014.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)