ΗΠΑ: “Εποικοδομητική” συνάντηση Ομπάμα – Ρεπουμπλικανών, αλλά χωρίς συμφωνία

Ως “εποικοδομητική” χαρακτήρισαν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τη συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών που είχαν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού ή τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που συνεχίζεται για 11η ημέρα.

“Είχαμε συνομιλίες για όλα”, είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νταν Κόουτς, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιντιάνα. “Αυτό ήταν εποικοδομητικό. Αλλά δεν υπήρξε διευθέτηση” των διαφορών, πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Όριν Χατς της Γιούτας δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την διάρκεια της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, η οποία εκλέγεται στο Μέιν, δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ενδιαφέρον για τις προτάσεις που του υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά “δεν τις αποδέχθηκε”.

Κάλεσμα της G20 στην Ουάσιγκτον να άρει την αβεβαιότητα

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών και ηγετικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας δυνητικά αποσταθεροποιητικής κήρυξης αθέτησης πληρωμών από μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και την αμερικανική κεντρική τράπεζα να ενεργήσει προσεκτικά όταν αποφασίσει να μειώσει τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.
Η G20 κάλεσε την Ουάσινγκτον να άρει την αβεβαιότητα

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ “είναι απαραίτητο να αναλάβουν δράση άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες”.

Σημειώνεται ότι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους έχουν αναστείλει εν μέρει τη λειτουργία τους λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και το Λευκό Οίκο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισ. δολάρια.

Πηγή: skai.gr