Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Οκτωβρίου 2013

Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 από ανακοίνωσε το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας που θα κατατεθεί στην Βουλή, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “2012: Η μαύρη χρονιά της Τράπεζας Κύπρου” γράφει ότι ζημιές μετά την φορολογία 2.214 εκ. ευρώ (έναντι 1.359 εκ. ευρώ το 2011) κατέγραψε για το 2012 η Τράπεζα Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε μετά από μαραθώνια συνεδρία του ΔΣ που άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ανανέωση των τουριστικών διαταγμάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που αρχίζει το εορταστικό ωράριο καταστημάτων, προχώρησε η Υπουργός Εργασίας. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν για τις δύο προτάσεις νόμου του κόμματος που κατατέθηκαν στην Βουλή για πάταξη της φοροδιαφυγής.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Μεγάλη η ζημιά που έγινε το 2012” γράφει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, τα οποία, όπως αποδεικνύεται, προμήνυαν τα δυσάρεστα που θα ακολουθούσαν για την Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε το νέο ΔΣ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συζήτησαν στην Αθήνα ενεργειακά και Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει χρονιά λιτότητας και αυστηρής οικονομικής περισυλλογής”.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Βουνό τα κόκκινα δάνεια” γράφει ότι το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων που είχε η Τράπεζα Κύπρου αποκάλυψε η παρουσίαση ζημιών 2,2 δις ευρώ για το 2012, μετά από οκτώ μήνες καθυστέρηση λόγω των εξελίξεων. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν με πιο επιτακτικό τρόπο την εμπλοκή της Ενωσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα 76 εκ. ευρώ ο στόχος από φόρο ακινήτων και πως η συμφωνία με την Τρόικα προνοούσε είσπραξη 100 εκ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Θέμα τάξης για τον Υπ. Δικαιοσύνης” γράφει ότι θέμα τάξης προκύπτει για τον Υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου μετά και τις χθεσινές νέες αποκαλύψεις ότι ενώ είχε ενημερωθεί από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη για προβληματισμούς που εξέφρασαν συνάδελφοι του στην Νομική Υπηρεσία σχετικά με την νομιμότητα του διορισμού της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο ίδιος ο κ. Νικολάου δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αφόρητη είναι η πρόκληση από το ΕΛΑΜ που διοργάνωσε χθες εκδήλωση “αλληλεγγύης” στους νεοναζί εγκληματίες της “Χρυσής Αυγής”. Αλλού γράφει ότι παραιτήθηκε από την προεδρία του ΡΙΚ ο Μάκης Συμεού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ζημιές 2,2 δις ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου το 2012” αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 που ανακοίνωσε το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για ζημιές 2,2 δις ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα χθες. Αλλού γράφει ότι το Βατικανό έχει αποσύρει από την αγορά χιλιάδες παπικά μετάλλια ύστερα από τον εντοπισμό λάθους στην αναγραφή της ονομασίας του Χριστού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο “Δύο δις ζημιές” αναφέρεται στις ζημιές 2,2 δις ευρώ για το 2012 για την Τράπεζα Κύπρου που ανακοίνωση το νέο της ΔΣ χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση γνωστή κι ως CPR μπορεί να σώσει 100 χιλιάδες ζωές στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη ότι η υπόθεση της Πολυξένης Φωκά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί ορόσημο και προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων συγγενών στην Κωνσταντινούπολη να κληρονομήσουν περιουσίες εάν δεν έχουν την τουρκική υπηκοότητα.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)