Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Οκτωβρίου 2013

Οι εκτιμήσεις για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό και οι επιδιώξεις της Τουρκίας για ενδιάμεση λύση με στόχο την αναγνώριση, η μελέτη του καθηγητή Σταύρου Ζένιου για τον ELA της Λαϊκής και τις ευθύνες του Διοικητή, οι σκέψεις των Ρώσων μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για το μέλλον του οργανισμού, η αναστολή των ποινικών υποθέσεων των κατόχων αξιογράφων ώστε να τις χειριστεί ομαδικά η Νομική Υπηρεσία και οι ανησυχίες για τις «φονικές» θάλασσες στην Πάφο, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

«Η Αλήθεια», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Καίει το Διοικητή ο ELA της Λαϊκής», γράφει ότι ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος, σε μελέτη που έκανε για λογαριασμό της Επιτροπής Πική, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Λαϊκή Τράπεζα δεν ήταν φερέγγυα όταν της παραχωρείτο ο ELA και ότι η αποτίμηση των εγγυήσεων για παραχώρηση ELA αφήνει σημαντικά χρηματοδοτικά κενά. Αλλού γράφει ότι στο γάμο του Μίμη Φαντούση, που τώρα όλοι τον κατηγορούν και ζητούν τη σύλληψή του, ήταν όλη η ηγεσία του ΑΚΕΛ όπως δείχνουν φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώντας την ΠΑΣΥΔΥ να αφήσει τις νομικίστικες δικαιολογίες και να συμμετάσχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Τουρκικό πακέτο εξελικτικής λύσης» γράφει ότι σε ενδιάμεση λύση του Κυπριακού για να δεσμεύσουν την τελική οικοδομούν οι Τούρκοι, συνδέοντας την επιστροφή της Αμμοχώστου με ένα ολόκληρο πακέτο εξελικτικής διευθέτησης. Αλλού γράφει ότι σε αγώνα δρόμου επιδίδονται η Κεντρική Τράπεζα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να γίνουν όλα τα δάνεια εξυπηρετούμενα. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος δηλώνει ότι οι καταγγελίες για νέες υποθέσεις διαφθοράς χρήζουν διερεύνησης.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Θα απαιτήσουμε τα δάνεια» φιλοξενεί συνέντευξη του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Anton Smentanin, ο οποίος εκφράζει την απογοήτευση των Ρώσων για την κατάσταση στις Κυπριακές Τράπεζες και αναφέρει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αποπληρωθούν όλα τα προβληματικά δάνεια, κυρίως των μεγάλων εταιρειών. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πλευρά παίζει επικοινωνιακά με τη νέα διαδικασία, ενώ παράλληλα ασκείται σε σενάρια σχεδίου Β, που παραπέμπουν σε αναβάθμιση και τελικά αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι η οικονομία πήγε επτά χρόνια πίσω αφού το ΑΕΠ βρίσκεται σε τιμές 2007, ωστόσο τότε η οικονομία ανθούσε.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανάχωμα τα συμφωνηθέντα» φιλοξενεί συνέντευξη του Τουμάζου Τσιελεπή, ο οποίος αναφέρει ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση που είχε αναληφθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, να γίνει σεβαστή η βάση διαπραγμάτευσης, όπως ακριβώς καθορίζονταν στα κοινά ανακοινωθέντα καθώς και οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Αλλού γράφει ότι οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο και ότι η ΕΚΥΣΥ θα βρίσκεται για οχτώ μέρες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζεται σε άλλες επαρχίες. Σε άλλο θέμα γράφει για «νέους μύδρους κατά του ΡΙΚ από ΔΗΣΥ-Κυβέρνηση» και ότι το ΑΚΕΛ φέρει ένσταση στις μαζικές απολύσεις.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναστολή ποινικών για αξιόγραφα» γράφει ότι σε ενέργειες ώστε να παρέμβει και να αναστείλει όλες τις ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις των κατόχων αξιογράφων ώστε να τις χειριστεί ομαδικά η Νομική Υπηρεσία, προβαίνει ο γενικός Εισαγγελέας Κ ώ σ τ α ς Κληρίδη.  Αναφέρεται επίσης στα «κουτσοδούλια που χαλάσανε μία φιλία», γράφοντας ότι δεν έφτανε το ΑΚΕΛ ο πονοκέφαλος με τους δύο τέως προέδρους της ΑΛΚΗΣ που εξέθεσαν δύο μέλη της Γραμματείας του, ήρθε και η αγωγή του τέως Προέδρου της Ομόνοιας κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, για να πληρωθεί το ρηθέν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής της Google Έρικ Σμιντ, ο οποίος αναφέρει ότι το κινητό δίκτυο είναι το μέλλον, θα φέρει τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές, τη φύση των οποίων ακόμα αγνοούμε.   Η εβδομαδιαία

«Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπό προϋποθέσεις η έναρξη των συνομιλιών» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι η προετοιμασία και η προοπτική είναι η συνταγή για τη νέα προσπάθεια και ότι η λύση πρέπει να οδηγήσει σε ένα κράτους με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κίνδυνο αποτελεί η απαίτηση παραχωρήσεων σε εθνικά θέματα από τους δανειστές μας και αναφέρεται σε σενάρια αποτροπής. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση, ο οποίος δηλώνει ότι ήταν λάθος η υπερψήφιση Χριστόφια και ότι το ΔΗΚΟ μετά το εκλογικό συνέδριο θα βγει ενισχυμένο.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», με τίτλο «Νέες ανησυχίες για φονικές θάλασσες» γράφει ότι οι τοπικές αρχές στην Πάφο προβληματίζονται και μελετούν περαιτέρω δράση για αποτροπή περισσοτέρων θανάτων σε τμήμα της ακτής στο οποίο υπήρξαν 13 πνιγμοί σε λιγότερο από μια δεκαετία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποιεί την ΠΑΣΥΔΥ ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσία. Αλλού αναφέρεται σε μαθήματα ζωής και θανάτου από 92χρονη Κύπρια γυναίκα, η οποία μίλησε στην εφημερίδα.

 

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)