Συνεχείς μετασεισμοί στην Κρήτη – Αρχίζει η καταγραφή των ζημιών

Aρχίζει η επίσημη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα μετά τον ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 67 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες ενώ παράλληλα οι διευθυντές των σχολείων έχουν κληθεί να ελέγξουν τα σχολικά συγκροτήματα.

Από τον ισχυρό σεισμό δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, κατέρρευσε τμήμα του σπιτιού μιας ηλικιωμένης στο Έλος Κισσάμου. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα κανείς δεν βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο δίκτυο ύδρευσης. Κάτοικοι της Νέας Χώρας Χανίων βλέπουν να τρέχει κόκκινο  από χώμα νερό από τις βρύσες τους. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ, Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε στο flashnews ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.

Τον σεισμό μεγέθους 6,4 της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρου, διαδέχτηκαν μικρότερου μεγέθους σεισμικές δονήσεις από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δυτικά των Χανίων, έγινε παντού αισθητή με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους.

Κατολισθήσεις και ζημιές σε σπίτια

Μέχρι και αργά το απόγευμα είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανιά – Θέρισο που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Πτώση βράχου αναφέρθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρα – Κουντούρα όπου βρέθηκε συνεργείο του τοπικού δήμου για να απομακρύνει τον βράχο.

Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλιά πόλη, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.

Από το σεισμό εκτός από τον πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις όπου πολλά προϊόντα έπεσαν από τα ράφια, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν και οι συναγερμοί.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Αναστάτωση προκλήθηκε και στο γήπεδο του Ναυστάθμου, καθώς την ώρα του αγώνα Ασπίδα – Ροδωπού, φίλαθλοι και παίκτες έντρομοι κατάλαβαν το σεισμό και πετάχτηκαν από πάγκους και εξέδρες.

Ένας άνδρας τραυματίστηκε όταν από τον πανικό του πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του για να σωθεί

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες.

Κλειστός την Κυριακή ο εθνικός δρυμός

Λόγω πτώσεων βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς την Κυριακή ο εθνικός δρυμός θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής του.

“Ηταν ο κύριος σεισμός”

Την εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός το μεσημέρι στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων ήταν ο κύριος σεισμός προσδιορίζοντας και το τελικό του μέγεθος στα 6,3 Ρίχτερ, έκανε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη, στα νησιά των Κυκλάδων, στην Αθήνα, σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο, κυρίως στη Λακωνία και τη Μεσσηνία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Λέκκας προήδρευσε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την γενική εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, «εκδηλώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών, αυτό είναι και το τελικό μέγεθος στο οποίο καταλήξαμε μετά τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων.

Ήταν ένας σεισμός που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο βάθος που ήταν περίπου 35 χιλιόμετρα και για αυτό έγινε αισθητός όχι μόνο στα Χανιά και την Κρήτη, αλλά γενικότερα σε όλο το μισό της νότιας Ελλάδας».

Ο σεισμός εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κρήτης και των Αντικυθήρων.

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για το επόμενο 24ωρο.
«Ήταν ένας σεισμός που ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό αλλά είχε περιορισμένες βλάβες για το μέγεθος του. Κατέδειξε, ότι ο δομημένος ιστός της Κρήτης ανταπεξέρχεται και σε πολύ μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά του σεισμού μπορώ να πω ότι η κρατική μηχανή κινήθηκε άμεσα.

Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ήταν ένα φαινόμενο που ήρθε και πέρασε, παρόλα αυτά θα πρέπει το επόμενο 24ωρο να είμαστε κάπως προσεκτικοί. Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα. Θεωρώ ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και πρέπει βεβαίως τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και είναι παλιά σπίτια, να μην κατοικηθούν απόψε, όπως επίσης να μην περνάμε από απόκρημνες περιοχές όπου είναι πιθανό ακόμα και μια μικρή δόνηση να δημιουργήσει κάποιες κατολισθήσεις. Συνολικά πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ καλά και όλα θα εξελιχθούν ομαλά».
Πηγή: NewsIt.gr