Στους αμερικανούς Φάμα, Χάνσεν και Σίλερ το Νόμπελ Οικονομικών

Στους αμερικανούς οικονομολόγους Γιουτζίν Φάμα, Λαρς Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Σίλερ απονεμήθηκε τη Δευτέρα το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το 2013.

Όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, οι νικητές βραβεύονται για την «ανάλυση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων». Οι ξεχωριστές μελέτες των τριών ερευνητών «έθεσε τα θεμέλια για την παροντική κατανόηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων».

Η έρευνά τους αφορούσε πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες τάσεις στις τιμές μετοχών και ομολόγων.

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα διανεμηθεί ισομερώς μεταξύ των τριών νικητών.

Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πέντε βραβεία Νόμπελ, που απονέμονται για προσφορά στα πεδία της Ιατρικής, της Χημείας, της Φυσικής, της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης, το βραβείο Οικονομικών δεν θεσμοθετήθηκε από τον ίδιο τον σουηδό μεγαλοβιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ το 1895, αλλά από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, προς τιμήν του Νόμπελ, το 1968.

Οι Αμερικανοί έχουν κυριαρχήσει κατά τα τελευταία χρόνια στο Νόμπελ Οικονομικών, καθώς από το 1999 δεν έχει υπάρξει μη αμερικανός νικητής

Πηγή: skai.gr