Bloomberg: Ο Σαμαράς έχει περάσει στην επίθεση σε εσωτερικό και εξωτερικό

Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013, καθώς και η επικείμενη οικονομική ανάκαμψη το 2014 είναι τα πλεονεκτήματα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει περάσει στην επίθεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Ο κ. Σαμαράς μπορεί να εκμεταλλευθεί δύο πλεονεκτήματα, που δεν είχαν οι προκάτοχοί του κατά τη διάρκεια της κρίσης: Αναμένει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013, ένα έτος πριν από το στόχο, και προβλέπει ότι θα υπάρχει οικονομική ανάκαμψη το 2014 για πρώτη φορά από το 2007», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί κάτω από το 9% από περίπου 18% πριν από ένα χρόνο.

Η δημοσιονομική κατάσταση, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι σημαντική, επειδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβριο να «εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια», εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. «Η μάχη αυτή θα διεξάγεται, ενώ η Ελλάδα θα έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιανουάριο, και τον Μάιο θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, αναφέροντας σχετική δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει λίγα πολιτικά περιθώρια στο εσωτερικό για να επιβάλει περαιτέρω λιτότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μία έκθεση του βρετανικού ιδρύματος Demos για τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει καταπονηθεί από την πολύ υψηλή ανεργία, την κοινωνική ανησυχία, την ενδημική διαφθορά και την απογοήτευση από το πολιτικό κατεστημένο. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» προκλήθηκε από την κατάσταση αυτή και αναφέρεται στη σύλληψη του αρχηγού της.

 

Newsit.gr