Ο Kυπριακός Τύπος, 17 Οκτωβρίου 2013

Το σκηνικό που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα και η δυνατότητα έλευσης φυσικού αερίου από το ισραηλινό TAMAR, η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, η διαρροή προς τα ΜΜΕ επιστολής του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, η συμφωνία στη Γερουσία των ΗΠΑ στο “παρά πέντε” της στάσης πληρωμών, η διαφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος για τους μισθούς των Υφυπουργών, το ποσό που εισπράχτηκε μέχρι στιγμής ως φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας και η διακοπή του ρεύματος σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάφο λόγω απλήρωτων οφειλών προς την ΑΗΚ είναι τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέο σκηνικό στα ενεργειακά», αναφέρει πως η TOTAL μπαίνει στο τερματικό, πως η ΚΡΕΤΥΚ μετονομάστηκε σε ΕΥΚ και πως υπάρχουν άλλες δυο επιλογές για ενδιάμεση λύση. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Προεδρικό καρφώνει το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για διαρροές μετά τη διαρροή εμπιστευτικής επιστολής του Διοικητή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού σημειώνει πως ξεπερνούν τα 83 εκατομμύρια οι εισπράξεις για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν μπαίνω σε διάλογο χωρίς προκαθορισμένο πλαίσιο», δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε πως χωρίς να υπάρξει πλαίσιο στο οποίο να κινηθούμε, προκαθορισμένο από την αρχή, δεν μπαίνει σε διάλογο και διερωτάται αν θα μπούμε σε διάλογο κωφών. Αλλού κάνει λόγο για σκληρή απάντηση του Υπουργού Παιδείας στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους καλεί να καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους για το νέο σύστημα διοριστέων. Αλλού σημειώνει πως άλλαξε η ΚΡΕΤΥΚ και έγινε ΕΥΚ και πως μνημόνιο συναντίληψης υπογράφεται σύντομα με την Total.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Φίλια πυρά για υφυπουργούς», αναφέρει στο κύριο του θέμα πως πολύ ουσιαστικές διαφωνίες Κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος για τους μισθούς, κυρίως των υφυπουργών που προτίθεται να διορίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποκαλύπτουν τα πρακτικά συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Αλλού σημειώνει ο Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε ξεκαθάρισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, την υπό προϋποθέσεις εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Αλλού κάνει λόγο για αέριο από το  Ισραήλ με «νυκτερινή ταρίφα».

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Κοινωνική χρεοκοπία», αναφέρει πως αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την οικονομία ζήτησε επιτακτικά χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προειδοποιώντας πως αν η Κυβέρνηση επιμείνει στις πολιτικές σκληρής λιτότητας η χώρα θα οδηγηθεί σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Αλλού σημειώνει πως ενώπιον των μελών του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ υπέβαλε την παραίτησή του ο Δημήτρης Κοντίδης. Αλλού αναφέρει πως κάθε άλλο παρά «ανώδυνα» είναι τα ευρήματα της Αστυνομίας για τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ για δράση εξτρεμιστικών, ακροδεξιών οργανώσεων στην Κύπρο μέσα από ασκήσεις σε θερινές κατασκηνώσεις.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Η ΑΗΚ κόβει το ρεύμα σε ξενοδοχείο με μεγάλη πληρότητα», πως η Αστυνομία κλήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Pafian Sun στην Πάφο μετά που το προσωπικό εμπόδισε τους τεχνικούς της ΑΗΚ να αποσυνδέσουν την παροχή ρεύματος επειδή δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε δυο χιλιάδες ευρώ. Ενωρίτερα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο «αδελφό» ξενοδοχείο Pafian Park. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η διορία που είχαν για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Αλλού σημειώνει πως πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν χθες να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας για να επωφεληθούν της έκπτωσης του 10%.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «The Cyprus Daily”, με κύριο τίτλο «Όχι τόσο επώδυνη», αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πιστεύει πως η ύφεση δεν θα είναι τόσο εκτενής όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς πως οι Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν επηρεάζονται από τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2014. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή υπουργική σύσκεψη για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Επίσης αναφέρεται στα έργα αναστήλωσης του οθωμανικού χαμάμ στην Πάφο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)