Τα βρήκαν κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την βελτιωμένη τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη για την διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης επιβεβαιώνοντας το εποικοδομητικό κλίμα εξεύρεσης κοινής φόρμουλας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «παρ’ ότι δεν μας καλύπτει 100% και παρ’ ότι έχουμε και άλλες ενστάσεις, σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε θετική ψήφο, καθώς θεωρούμε σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει, αφού ανοίγει ένας δρόμος».

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι «η κυβέρνηση μπήκε σε διάλογο και δέχθηκε αλλαγές και έκανε βήματα εγκατάλειψης της αρχικής πρότασης προς την κατεύθυνση της πρότασής μας με πιο σαφείς, αυστηρές και περιοριστικές διατάξεις εφαρμογής της ρύθμισης αποδεχόμενη τον καθοριστικό ρόλο της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι φρουρός για την εφαρμογή τέτοιων προβλέψεων και εγγύηση για την Δημοκρατία».

Είπε, όμως, ότι ευρύτερη συναίνεση χρειάζεται όχι μόνο στην θέσπιση, αλλά και στη εφαρμογή της νομοθεσίας και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλή να αποφασίζει για την αναστολή της χρηματοδότησης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και όχι 151, όπως προβλέπει η τροπολογία Μιχελάκη.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν μας αρέσουν οι τακτικισμοί» και έτσι δεν θα επιμείνει το κόμμα του.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει στο υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο και άρα δεν μπορεί να υιοθετηθεί.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είχε δηλώσει πως «όταν διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός».

Αναφερθείς στην βελτιωμένη τροπολογία του για την αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ηγετικά στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα, είπε ότι για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος.

«Είναι στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης προβάλλοντας την ανάγκη «να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όχι μόνο κοινοβουλευτική αλλά και στην κοινωνία».

Μάλιστα τόνισε ότι «όταν απειλούνται ή πλήττονται τα δημόσια αγαθά δεν χωρούν μικροκομματικές ή κοντόφθαλμες προσεγγίσεις». «Όταν διακυβεύεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός» συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι «η ομόθυμη αποδοχή της τροπολογίας (σ.σ. η ψήφισή της μετατέθηκε για την Τρίτη) μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, από το ΚΚΕ έγινε γνωστό ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.

Νωρίτερα, και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης είχε αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Μιχελάλακης είναι σε θετική κατεύθυνση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΧΑ
 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, σχετικά με την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κόμματος σε περίπτωση άσκησης δίωξης εναντίον στελεχών του για εγκληματικές ενέργειες, κατέθεσαν οι 15 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι βουλευτές επικαλούνται το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται ότι «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως ο νόμος ορίζει».

Σε εφαρμογή αυτής της συνταγματικής διάταξης, όπως αναφέρουν, έχει εκδοθεί ο νόμος 3023/2012 ο οποίος ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις σχετικά με την κρατική επιχορήγηση στα πολιτικά κόμματα.

«Αντίθετα, ο νομοθέτης δεν δύναται να προβλέψει διάταξη περί διακοπής ή αναστολής της χορήγησης κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικό κόμμα, καθώς αυτό, ουσιαστικά, θα αναιρούσε τον ίδιο τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των κομμάτων. Επομένως, η διάταξη που φέρεται προς ψήφιση με τη συζητούμενη τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει το άρθρο 29 του Συντάγματος» αναφέρουν στην ένσταση αντισυνταγματικότητας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Newsroom ΔΟΛ