Δικαστήριο “μπλόκαρε” τον Μπερλουσκόνι από κάθε δημόσιο αξίωμα

Με απόφαση δικαστηρίου απαγορεύτηκε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατέχει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαγορεύεται να κατέχει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια ύστερα από την καταδίκη του για φοροδιαφυγή, αποφάνθηκε σήμερα δικαστήριο του Μιλάνου.

Ωστόσο, επειδή ο Μπερλουσκόνι είναι γερουσιαστής, η απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και η αποπομπή του από τη Γερουσία θα εξαρτηθεί από διαφορετική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στην Άνω Βουλή τον επόμενο μήνα.

Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, είχαν ζητήσει ένα χρόνο απαγόρευσης, τη μικρότερη δυνατή ποινή που προβλέπει ο νόμος

Την 1η Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου το οποίο είχε καταδικάσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset – από την ποινή αυτή έχουν ήδη παραγραφεί τα τρία έτη φυλάκισης.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Μπερλουσκόνι καλείται να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκισης. Αν η Γερουσία τον αποπέμψει, θα εκτίσει την ποινή είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε θα προσφέρει αντίστοιχη κοινωφελή εργασία
Με την απόφαση της 1ης Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση αλλά διέταξε την περαιτέρω δικαστική αναθεώρηση της απαγόρευσης από τα δημόσια αξιώματα που του είχε επιβληθεί για το ίδιο αδίκημα.

Η ψηφοφορία στην Άνω Βουλή τον ερχόμενο μήνα ουσιαστικά θα παρακάμψει την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου καθώς θα βασίζεται σε ξεχωριστό νόμο, ο οποίος–σε περίπτωση που αποπεμφθεί από τη Γεορυσία–θα απαγορεύει στον Μπερλουσκόνι να κατέχει δημόσιο αξίωμα για έξι χρόνια.

Έντονες οι αντιδράσεις των δικηγόρων του

«Δεν έπρεπε να αποφασιστεί η στέρηση αυτή πολιτικών δικαιωμάτων, από την στιγμή που ο τηλεοπτικός όμιλος Μέντιασετ έχει προβεί σε συμβιβασμό για τις φορολογικές απαιτήσεις των ετών 2002 και 2003 και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα πλαίσια του συμβιβασμού αυτού, κατέβαλε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό δημόσιο », δήλωσε ο δικηγόρος του «μίστερ τιβί» και κεντροδεξιός βουλευτής, Νικολό Γκεντίνι.

Ο Γκεντίνι, πάντως, προανήγγειλε ότι «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να προσφύγει στον ‘Αρειο Πάγο, διότι είναι αναγκαίο να επισημοποιηθούν απαντήσεις που δεν έχουν ακόμη δοθεί».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Ιταλίας, Μικέλε Βιέττι, προέβη σε δήλωση η οποία προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της μπερλουσκονικής παράταξης: «Πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι ακόμη μια φορά, η πολιτική ανέθεσε στο δικαστικό σώμα την επίλυση των προβλημάτων, και εγώ, που εκπροσωπώ την δικαιοσύνη δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Η πολιτική πρέπει να μάθει να λύνει τα προβλήματά της», δήλωσε ο Βιέττι.

Η αναφορά του, προφανώς, είναι στο ότι η εισαγγελία του Μιλάνου κατάφερε να εκφραστεί σχετικά με την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι, προτού αποφασιστεί η αποπομπή του από τη Γερουσία.

«Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με τις δηλώσεις του, δείχνει ότι αγνοεί το θέμα της πραγματικής σχέσης πολιτικής και δικαστικής εξουσίας» δήλωσε ο συντονιστής του συντηρητικού «Λαού της Ελευθερίας» Σάντρο Μπόντι.

Ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην Βουλή Ρενάτο Μπρουνέττα τόνισε ότι «οι δικαστές μπορεί και να αποφασίσουν την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός πολιτικού, αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναγκάσουν να σιωπήσει τον ηγέτη που εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει την πλειοψηφία των Ιταλών».

NewsIt.gr