Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Οκτωβρίου 2013

Οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας, η πιθανή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η μη κατάθεση του προϋπολογισμού του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, η χειροτέρευση της ανεργίας στην Κύπρο, η τουρκοποίηση των κατεχομένων με την εξαγορά ελληνοκυπριακών περιουσιών, και η δημιουργία βάσης στην Κύπρο  για τους επιθεωρητές για τα χημικά όπλα στη Συρία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον κύριο τίτλο “Καρφώνει την ΑΗΚ ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ”, γράφει ότι ως προσπάθεια της ΑΗΚ να διατηρήσει το μονοπώλιό της ερμηνεύει ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ την απόφαση της αρχής να μην υποβάλει τον προϋπολογισμό του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, με το δικαιολογητικό ότι δεν προέβη σε περικοπές. Γράφει, επίσης, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΠΑΣΥΔΥ εναντίον του διορισμού της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης Εμμανουέλας Λαμπριανίδη, και ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση. Επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Τάσου Μητσόπουλου ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων δεν προσέρχεται στο γραφείο του επειδή φοβάται για τη ζωή του.

“Η Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο “Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση”, γράφει ότι στην κρισιμότερη εβδομάδα της ιστορίας του εισέρχεται από τη Δευτέρα ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς από τις 21 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου οι υφιστάμενοι μέτοχοί της καλούνται να συμμετάσχουν στην προσφορά για την απόκτηση νέων μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι με την παρουσίαση ρόδινων στοιχείων, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, φαίνεται να εξασφαλίστηκε η έγκριση της Βουλής για την κρατική ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας με το ποσό του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Στάθης Κιττής υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον κύριο τίτλο “Τουρκοποίησαν 12 τ.χλμ.” γράφει ότι βήμα-βήμα η τουρκική πλευρά εφαρμόζει τους σχεδιασμούς της για τουρκοποίηση των κατεχομένων, διά της επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους, και εξαγοράζει, μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, ελληνοκυπριακές περιουσίες. Γράφει, επίσης, ότι γενικό σουλούπωμα χρειάζεται το Νοσοκομείο Λευκωσίας και ότι έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του κράτους κατέδειξε κενά στον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και των ραντεβού των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Επίσης, γράφει ότι καταπέλτης κατά τεσσάρων αστυνομικών είναι το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από τη Βουλή, την ημέρα της υπερψήφισης του Μνημονίου, αλλά και για κακοποίηση νεαρών που ακολούθησε.

Η “Χαραυγή”, υπό τον κύριο τίτλο “Πρόεδρε, τεκμηριώστε!”, γράφει ότι με πολύ σκεπτικισμό και ανησυχία παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επίθεση που εξαπολύει καθημερινά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, και δεν αποκλείεται εντός των ημερών να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση, αλλά αυτή τη φορά πιο αυστηρή και αποφασιστική. Γράφει, επίσης, ότι στην τελευταία συνεδρία του ECOFIN αποφασίστηκε πως ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1ην Ιανουαρίου 2014, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, απαιτεί αυτές να είναι ανακεφαλοποιημένες. Επίσης, γράφει ότι τη Δευτέρα θα επιχειρηθεί συμφωνία στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον κύριο τίτλο “Από την άνθηση στη χρεοκοπία σε έξι χρόνια”, γράφει ότι από την κάτω του μέσου όρου ανεργία το 2007, η Κύπρος έχει σήμερα έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς ανεργίας στην ΕΕ, που κτυπά σκληρότερα τους νέους, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναφέρει, επίσης, ότι παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta ο Στάθης Κιττής. Επίσης, γράφει ότι ζευγάρι που διαμένει σε μεσαίας τάξης γειτονιά στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, στον πλαίσιο εορτασμών για τις απόκριες, τοποθέτησε δύο μανεκέν στην αυλή, το ένα με το κεφάλι πιασμένο στην πόρτα του γκαράζ και το άλλο πεσμένο κοντά σε αυτοκίνητο σαν να είχε κτυπηθεί από αυτό, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, υπό τον κύριο τίτλο “Ζώνη σταθερότητας”, γράφει ότι η Κύπρος δήλωσε χθες ότι έχει εγκρίνει τη δημιουργία βάσης στήριξης στο νησί για να διευκολυνθούν οι επιθεωρητές χημικών όπλων στη μετάβασή τους στη Συρία. Γράφει, επίσης, ότι υπήρξαν ανάμεικτες αντιδράσεις από την ψήφιση του νόμου για τη μείωση των ενοικίων, αφού ΠΟΒΕΚ και άλλοι χαιρέτισαν την αλλαγή, ενώ από την άλλη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) και η ΟΕΒ τήρησαν αρνητική στάση. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία της Δούκισσας του Κέιμπριτζ Κάθριν να παίζει πετόσφαιρα στο πλαίσιο συμμετοχής της σε αθλητικό εργαστήρι στο Ολυμπιακό Πάρκο στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η οργάνωση SportsAid,  η οποία προσφέρει οικονομική στήριξη και αναγνώριση στην επόμενη γενιά Βρετανών αθλητών.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ)