Ο αντιπρόεδρος των ομολογιούχων μιλά στην Ρanhellenic Post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στα ποινικά Δικαστήρια, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ετοιμάζεται να καταφύγει πλέον ο ενιαίος -και ένας- Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων, που αντιπροσωπεύει και τους ομογενείς ομολογιούχους-αποταμιευτές, προκειμένου, όπως είπε στην Panhellenic Post, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιάννης Τσολιάς, να βρουν το δίκιο τους καθώς βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Σε συνέντευξή του στην ΡΗΡ, ο κ. Τσολιάς υποστήριξε ότι 1,2 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που αφαίρεσαν από Ελλαδίτες και Ομογενείς ομολογιούχους και πως παρά τις υποσχέσεις και τις “ηθικές δεσμεύσεις”, της Κυβέρνησης και των κομμάτων για αποκατάσταση, “απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.

ΡΗΡ: Πόσοι είσαστε οι ομολογιούχοι;

Γ. Τσολιάς: 15.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες, που αντιπροσωπεύουν ένα μέρος του Ελληνικού πληθυσμού γύρω στις 150.000 Ελλαδίτες και Ομογενείς. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πλέον δεινή οικονομική θέση. Διότι, εκτός από τα μνημόνια που έχουν υποστεί όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, τα χαράτσια, τους φόρους, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, επιπλέον σε μας μάς έχουν αφαιρέσει τους κόπους μιας ζωής. Τις αποταμιεύσεις μας. Μας έχουν φέρει στην εξαθλίωση με τον πλέον  αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο.

Ο κ. Γιάννης

Ο κ. Γιάννης Τσολιάς.

ΡΗΡ: Πού στηρίζετε τους χαρακτηρισμούς;

Γ. Τσολιάς: Στο ότι ενώ υπήρχε η γνωμοδότηση από επίσημα όργανα, και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να μην συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) μέσα στο PSI, αλλά και ενώ σύμφωνα με την νομολογία των ομολόγων η διεύθυνση τότε με τον υπουργό των Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο και την Νέα Δημοκρατία που ήτανε στο κυβερνητικό σχήμα, μπορούσανε να εφαρμόσουνε τη σχετική νομολογία, αυτοί μας βάλανε στη λαιμητόμο και εξαναγάσανε 15.000 και πλέον οικογένειες αυτή τη στιγμή να τις έχουνε φέρει στο χείλος του γκρεμού.

ΡΗΡ: Από πλευράς ομογένειας υπάρχει η πρόσφατη παρέμβαση της Γραματέως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου για το θέμα αυτό. Την γνωρίζετε;

Γ. Τσολιάς. Ασφαλώς. Και την παρέμβαση και άλλες πρωτοβουλίες της. Όπως λέει και η κυρία Σαραντοπούλου στην επιστολή – παρέμβασή της, η Ελλάδα πληγώνει και πάλι τα παιδιά της! Αυτή είναι η αλήθεια!

ΡΗΡ: Μιλήσατε για αθέτηση υποσχέσεων, Σε τι ακριβώς αναφέρεσθε;

Γ. Τσολιάς: Να σας πω: Απο τη μια ο κ. Σαμαράς μας έλεγε πατριώτες που βοηθήσαμε την πατρίδα αγοράζοντας ομόλογα και δεσμεύονταν ότι θα μας αποκαταστήσει άμεσα -σύμφωνα με τις προεκλογικές του δηλώσεις και δεσμεύσεις- αλλά και στο Ζάππειο, που είμασταν εμείς οι ομολογιούχοι στο σημείο 3 από τα 18 σημεία των προεκλογικών του δεσμεύσεων! Έλεγε τότε ότι θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ομολογιούχων. Τόσο, λοιπόν με τις δηλώσεις αυτές, όσο και με τις δηλώσεις των υπολοίπων κομμάτων που συμμετείχαν στην κυβέρνηση, αλλά όσο και με τις Προγραμματικές δηλώσεις όταν έγινε η τρικομματική Κυβέρνηση, μετά τις εκλογές 17ης Ιουνίου, είχαν υποσχεθεί άμεση αποκατάσταση των ομολογιούχων! Κι όμως, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

ΡΗΡ: Αισθάνεσθε προδομένοι, όπως λένε οι ομογενείς ομολογιούχοι;

Γ.Τσολιάς: Ασφαλώς! Γιατί εμείς κρατήσαμε τα λεφτά μας μέσα στην Ελλάδα. Τοποθετήσαμε τις αποταμιεύσεις μας σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, για την πατρίδα. Τώρα η ίδια η πατρίδα μας προδίδει! Επί ενάμιση χρόνο τώρα, τό μόνο που υπάρχει είναι κοροϊδία…

ΡΗΡ: Δεν είχατε καμία εξέλιξη;

Γ. Τσολιάς: Καμία. Μας έλεγαν θα γίνει Επιτροπή Εργασίας, θα γίνει Ομάδα Εργασίας, είχε πεί ο κ. Σταϊκούρας ε, σας πληροφορώ ότι απ΄όλα αυτά που λέμε, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Είναι, όπως ξέρετε, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων. Λοιπόν, με την επίσημη αυτή ιδιότητά μου σας λέω ότι δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως! Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Είμαστε η ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από τις άλλες,  και το μόνο που κάνανε ήταν να αρπάξουν τις ψήφους των ομολογιούχων (γιατί αντιπροσωπεύουμε γύρω στις 100.000 ψήφους) με τη δέσμευση του κ. Μιχελάκη στις 12 Ιουνίου του 2012, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Με συγκεκριμένο σχέδιο λύσης από τη ΝΔ! Είχε εκδοθεί σχετικό Δελτίο Τύπου από τον κ. Μιχελάκη που τότε ήταν εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας! Και το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί σχετικά και όχι μόνο με τον κ. Βενιζέλο πρόσφατα… Ε, λοιπόν, ουσιαστικά ενίμιση χρόνο κοροϊδεύουνε και τους Έλληνες της Διασποράς και τους Έλληνες του Εσωτερικού.

ΡΗΡ: Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα στην διεκδίκηση;

Γ. Τσολιάς: Θα κινηθούμε πλέον δικαστικά και ενάντια του Κράτος και ενάντια των Τραπεζών. Ξέρω ότι και στην Αμερική ομογενείς ομολογιούχοι έχουν προσφύγει σε τοπικά δικαστήρια. Εμείς, αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο προετοιμασίας. Τα επόμενα βήματα θα είναι οι αγωγές εναντίον των τραπεζών, οι αγωγές κατά του Κράτους, περιμένουμε την Απόφαση του Συμβουλίο της Επικρατίας (ΣτΕ) και σε περίπτωση που τελεσιδικήσει και είναι αρνητική, θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δκαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Επίσης θα προβούμε σε αγωγές εναντίον παντός υπευθύνου στα Ποινικά Δικαστήρια, όσων συμετείχαν στο PSI και έμπλεξαν μέσα τους ομολογιούχους χωρίς τη θέλησή τους.

ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ.

Σημ: Η ΡΗΡ προγραμματίζει συνεντεύξεις και από την πλευρά της Κυβέρνησης για να ακουστεί και η άλλη άποψη. Μία κατ΄αρχήν συνεννόηση έχει γίνει με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, για αμέως μετά την επιστοφή του από τη Γερμανία.