Στην Καλαμάτα και στην Πύλο η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα,Τζένη Μπλούμφιλντ

Στην Καλαμάτα, η κα. Μπλούμφιλντ συμμετείχε στα εγκαίνια του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματέως για την Ισότητα των Φύλων. Η κα. Μπλούμφιλντ τόνισε ότι η υποστήριξη των γυναικών σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της βίας, είναι προτεραιότητα για όλους, καθώς και προϋπόθεση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και την προάσπιση των ίσων ευκαιριών χωρίς διακρίσεις. Η κα. Πρέσβης προέβη σε δωρεά πέντε ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, μηχανήματα φαξ, σκάνερ και άλλου εξοπλισμού εκ μέρους της Πρεσβείας της Αυστραλίας, η οποία θα συμβάλει στη λειτουργία του Κέντρου καθώς και στην πρόσβαση στην ενημέρωση, πληροφόρηση και κατάρτιση των γυναικών και των κοριτσιών που θα το επισκέπτονται.

Σε συναντήσεις της με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, η κα. Μπλούμφιλντ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, καθώς και στη συνεισφορά των ομογενών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Αυστραλίας. Επεσήμανε επίσης τις στενές σχέσεις της Αυστραλίας με την περιοχή της Πελοποννήσου, και αναφέρθηκε στην έμπρακτη αλληλεγγύη της Αυστραλίας προς τις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, η Αυστραλία με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στήριξε την υλοποίηση σειράς αναπτυξιακών έργων, αξιοποιώντας δωρεά τριών εκατομμυρίων δολαρίων από τη Κυβέρνηση της Αυστραλίας. Μεταξύ άλλων, την οικοδόμηση του Αυστραλιανού Αθλητικού Κέντρου Ωλένης και τον εξοπλισμό αίθουσας πληροφορικής στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάλα, έργα με στόχο να δώσουν στα παιδιά και στους κατοίκους της περιφέρειας πρόσβαση σε δράσεις και προγράμματα ενημέρωσης και κατάρτισης που θα συμβάλλουν στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Η κα. Πρέσβης συμμετείχε επίσης στο συνέδριο “Μια περιφέρεια, ένας πλανήτης”, που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομογενών από την Πελοπόννησο. Η κα. Πρέσβης αναφέρθηκε στη σημασία της Πελοποννήσου για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και επεσήμανε τις σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής ως τουριστικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Τόνισε το ρόλο του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας στην περαιτέρω σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Διασπορά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω μιας στοχευμένης στρατηγικής για την αξιοποίηση των σημαντικών εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν.

Η κα. Πρέσβης επισκέφτηκε επίσης το μνημείο πεσόντων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Καλαμάτα, για να τιμήσει τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν στη Μάχη της Καλαμάτας στις 28 Απριλίου 1941.