«Στο δημοτικό σχολείο Lalor North υπάρχει μια μικρή Ελλάδα»

Της ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ
Από: Neoskosmos.com

2013: Τελειόφοιτοι με τον δάσκαλό τους αριστερά

2013: Τελειόφοιτοι με τον δάσκαλό τους αριστερά

Τύχη αγαθή, χαρακτηρίζει την 40χρονη υπηρεσία του στα κρατικά σχολεία του γνωστού συμπαροίκου, δάσκαλου και παράγοντα, Βλάση Μαυραγάνη. Ωστόσο, στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη, μετά από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα σχολικά δρώμενα και σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, έπεσε η αυλαία. Αποχαιρέτησε τους μαθητές και συναδέλφους του στο North Lalor Primary School με την υπόσχεση να τους επισκέπτεται τακτικά.

Και λέμε μεγάλη διαδρομή, γιατί, όντως, από το 1973 εργάστηκε σε πέντε δημοτικά και άλλα τόσα γυμνάσια της μητροπολιτικής περιοχής, που τού χάρισαν άπειρες εμπειρίες και άλλες τόσες οι γνωριμίες.

«Στο δημοτικό του North Lalor, εργάστηκα 17 χρόνια. Είναι ίσως το μοναδικό σχολείο που ο κύκλος των ελληνικών -γλώσσα, γραπτή και προφορική και ο ελληνικός πολιτισμός- διδάσκονται σε ημερήσια βάση» εκτιμά.

Θυμίζουμε ότι στο ίδιο σχολείο εργάστηκε για τριάντα τόσα χρόνια και ο παλαίμαχος δάσκαλος, Δημήτρης Πολίτης. Ζητούμε, λοιπόν, από τον κ. Μαυραγάνη να περιγράψει τη συνεργασία τους στην «ακριτική» αυτή περιοχή.

«Ο Δημήτρης άφησε έντονα το στίγμα του στην σχολική κοινότητα. Εκτός από το εκπαιδευτικό, αναπτύξαμε και μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα. Οργανώναμε πολλές εκδηλώσεις και επισκεπτόμασταν με τα παιδιά διάφορα Ιδρύματα. Το δρόμο που χάραξε ο Δημήτρης και έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι, συνεχίζει η δασκάλα Αναστασία Κουτσουρούπα, μαζί με την Κόνη Διακοδημητρίου και την Τούλα Γεωρκακλή. Παρακαλώ, λοιπόν, τους γονείς να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το διδακτικό προσωπικό, γιατί εκεί, στο δημοτικό σχολείο North Lalor, υπάρχει μια μικρή Ελλάδα που δημιουργεί».

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Ο Βλάσης Μαυραγάνης έφτασε στην Αυστραλία στις 6 Νοεμβρίου 1969. Θυμάται ότι ήταν δημόσια αργία, οπότε βρήκε τη Μελβούρνη σε ακινησία, λόγω των ιπποδρομιών.
Γρήγορα έγινε ενεργό μέλος πολλών οργανισμών, μέσα από τους οποίους ανέπτυξε πλούσια παροικιακή δράση. Ο ίδιος ξεχωρίζει την συμμετοχή του στην Επιτροπή Εθνικού Εορτασμού, όπου υπηρέτησε για δυο χρόνια από τη θέση του βοηθού γραμματέα και δυο ως γενικός γραμματέας, καθώς και τελετάρχης της παρέλασης για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσης, είναι γραμματέας της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Παράλληλα, μαζί με τη σύζυγό του Νέλλη, ίδρυσαν το δικό τους Ελληνικό Σχολείο.

Ο Βλάσης γεννήθηκε στο χωριό Μάννα (Μάρκασι) Κορινθίας. Φοίτησε στο Γυμνάσιο του Κιάτου και μετά εργάστηκε στην Αθήνα στις εταιρίες ΦΙΞ και ΔΕΗ.
Από νεαρή ηλικία αγαπούσε το ποδόσφαιρο και οσάκις επισκεπτόταν το χωριό του έκανε προπόνηση στα παιδιά και οργάνωνε θεατρικές παραστάσεις.
Το 1956 φοίτησε στην Πάντειο -Σχολή δασκάλων στη Αθήνα και δυο χρόνια στη Θεατρική Σχολή του Κατσέλη, με καθηγητές τους αείμνηστους Μάνο Κατράκη, Μάριο Πλωρίτη και Αλέκα Κατσέλη. Ανάμεσά στους συμμαθητές του είναι και ο δικός μας καραγκιοζοπαίχτη, Δημήτρη Κατσούλη.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Μετά το ποδόσφαιρο και το θέατρο, η λογοτεχνία είναι η τρίτη αγάπη του δάσκαλου. Γράφει ποιήματα και διηγήματα. Μας ενημερώνει ότι έχει ήδη έτοιμα δυο βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου με τίτλους: «Κρατική» και «Ελληνομάθεια».

Σημειώνουμε ότι το βιβλίο του «Πασχαλιές», είχε παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση ο τότε Γενικός πρόξενος κ. Γιώργος Βέης. Έλαβε επίσης Έπαινο για τα ποιήματα του «Η αγαπημένη μου γη» από τον Εκπολιτιστικό Σύνδεσμο και «Ζητώ ακρόαση Θεού», από το Σύνδεσμο Λογοτεχνών.
Αξιομνημόνευτη είναι και η συμμετοχή του Ελληνικού τους Σχολείου στον Πανελλήνιο Θεατρικό Αγώνα, που οργάνωσε το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας με το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Προίκα μου αγαπημένη» στο Ηρώδειο.

«Το σχολείο μας έλαβε τιμητική διάκριση, την χρυσή μάσκα του θεού Διόνυσου της Θάσου. Ήταν το μοναδικό της διασποράς. Ηθοποιοί, όπως η Άννα Συνοδινού και ο Γιώργος Τσακίρογλου, χειροκρότησαν και έδωσαν συγχαρητήρια στους μαθητές μας. Ακολούθησε και δεύτερο ταξίδι – συμμετοχή των μαθητών μας στη γενέτειρα. Για την προσφορά μας στην Εκπαίδευση λάβαμε διάκριση από το Σύνδεσμο Hellenic και 2008 από το Multicultural Commission για την προσφορά στo LOTE (Language Other Than English).
Κάτι που o κ. Μαυραγάνης είναι σίγουρος για τον εαυτό του είναι ότι «αν ξαναγεννιούμουνα πάλι δάσκαλος θα γινόμουνα».
Εμείς του ευχόμαστε υγεία και καλή συνέχεια με πράγματα που τον ξεκουράζουν και που αγαπά.

Ας δώσουμε όμως το λόγο στους μαθητές του, να πουν με το δικό τους τρόπο ευχαριστώ στον δάσκαλό τους.
Αγαπητέ κ. Μαυραγάνη
Αγαπητέ μας δάσκαλε,
Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να μιλούμε και να γράφουμε Ελληνικά. Σε ευχαριστούμε για τα τραγούδια που μας έμαθες και τις ώρες που διέθετες να παίζεις μαζί μας ποδόσφαιρο και, προπαντός, για τη φιλία σου.
Εμείς θα θυμόμαστε τα αστεία και το γελαστό σου πρόσωπο. Κι εσύ, θα θέλαμε οι αναμνήσεις από το σχολείο μας να σού κρατούν συντροφιά τώρα που θα ξεκουράζεσαι.
Σου ευχόμαστε υγεία και να είσαι ευτυχισμένος με την οικογένειά σου.
Με όλη μας την αγάπη,
——————-
Kύριε Μαυραγάνη,
When gifts are about to be given
for helping in our lessons
supporting us as we grow
Let these gifts remind you
you’re the best assistant we know!
We chose these special gifts, because we wanted you to know, that we are grateful for your hard work in helping us to grow. For your constant understanding and for always being there to tell us «You can do it» and to show us that you care!

Τα παιδιά του Ελληνικού Δίγλωσσου Προγράμματος
Σεπτέμβρης 2013