Χιλιάδες Αυστραλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – Ισχυροί άνεμοι αναζωπυρώνουν τις πυρκαγιές

-600 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο-καύσωνας και άνεμοι 100 χιλ./ώρα δημιουργούν συνθήκες «κόλασης»
-Μαίνονται 71 πυρκαγιές, 22 εκτός ελέγχου
-Μαζικές εκκενώσεις οικισμών – κλειστά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί
-Έκκληση της Πυροσβεστικής: «Φύγετε όσο έχετε ακόμα χρόνο»
-Ένας νεκρός, 208 κατεστραμμένα σπίτια ο θλιβερός απολογισμός
-Πέντε παιδιά κατηγορούνται για εμπρησμό.

H πυροσβεστική απαγόρευσε στους τουρίστες να επισκέπτονται τα Γαλάζια Όρη, έξω από το Σίδνεϊ, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες οι δασικές πυρκαγιές. Και αυτό γιατί δε θέλουν να κινδυνεύσουν κάποιον ενδεχόμενο τραυματισμό, είπε ο πρόεδρος του γραφείου τουρισμού των περιοχών Λίθγκοου και Ομπερον στα Γαλάζια Όρη, ο Ράνταλ Ουόκερ.

Χιλιάδες Αυστραλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι ισχυροί άνεμοι απειλούν να αναζωπυρώσουν την φωτιά στην ορεινή περιοχή γύρω από το Σίνδεϊ, την οποία οι

πυροσβέστες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως γνωστό αν ανάμεσα στους Αυστραλούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ή βρίσκονται στην ζώνη της πύρνινης λαίλαπας,  υπάρχουν και Έλληνες ομογενείς. Αν ακι κάτι τέτοιο θεωρείται περίπου βέβαιο, καθώς  στο Σίδνεϊ και στις γύρω από την πόλη περιοχές βρίσκονται εγκατεστημένοι πολλοί ομογενείς.

Περισσότερα από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας από την περασμένη Πέμπτη, ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή ενώ προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

“Αν δεν έχετε σχέδιο, επιτρέψτε μου να σας προτείνω εγώ. Μπείτε στο αυτοκίνητό σας, οδηγείστε μέχρι το κέντρο της πόλης κι αφήστε τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την κοινότητα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί”, είπε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικλ Γκάλαχερ.

Η θερμοκρασία στα Γαλάζια Όρη αναμένεται να φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Σίδνεϊ τους 35

Σε ολόκληρη την πολιτεία υπάρχουν 59 πύρινες εστίες, 19 εκ των οποίων είναι εκτός ελέγχου. Περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης μίας μεγάλης περιοχής, υποστηριζόμενοι από 95 ελικόπτερα και ενισχύσεις από άλλες πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που της επιτρέπει να επιβάλει εκκενώσεις περιοχών με την ελπίδα να αποφευχθεί το “Μαύρο Σάββατο” του 2009, όταν οι φωτιές στην πολιτεία της Βικτόριας στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ένωση ασφαλιστικών εταιρειών της Αυστραλίας δήλωσε ότι οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 90 εκατομμύρια δολάρια όσο μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές κατά μήκος της πολυπληθέστερης πολιτείας της χώρας, συνολικής έκτασης 1.600 χιλιομέτρων.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετά παιδιά που κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιά, ενώ άλλες πυρκαγιές προκλήθηκαν από βραχυκύκλωμα στους πυλώνες ηλεκτροδότησης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.
Με στοιχεία και από το NewsIt.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS