Ο Κυπριακός Τύπος, 23 Οκτωβρίου 2013

Τα 10 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν οι σύμβουλοι της Κεντρικής Τράπεζας, Alvarez & Marsal επί του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως αμοιβή επιτυχίας για το κούρεμα των καταθέσεων στις δύο μεγάλες τράπεζες στην Κύπρο είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου.

Δεσπόζουν επίσης η έρευνα γύρω από το θάνατο 58χρονου μετά από μετάγγιση μολυσμένου με ηπατίτιδα Β’ αίμα, ο διορισμός του John Patrick Hourican ως νέου CEO της Τράπεζας Κύπρου, η αποφυλάκιση του ισοβίτη Ιερόθεου Χριστοδούλου Ρόπα, η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλα θέματα.
Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Χρυσές δουλειές της A&M με υπογραφή Δημητριάδη» και γράφει ότι ο δικηγόρος της εταιρείας Hal Hirsch με ηλεκτρονικό μήνυμα ζητά τα 11.7 εκ. βάσει της συμφωνίας, δέχεται όμως συμβιβασμό στα 4.7 εκ. Η «Α» γράφει ότι μεταβατικοί πρόεδροι θα τοποθετηθούν σε ΡΙΚ και CYTA. Συγκεκριμένα, στη θέση του Μάκη Συμεού που παραιτήθηκε από Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ θα διοριστεί ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Αλέκος Μιχαηλίδης και στη θέση του Στάθη Κιττή στη Cyta θα διοριστεί ο ΓΔ του ΥΠΕΣ Χρίστος Πατσαλίδης. Αναφέρει σε άλλο θέμα ότι με απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ αδεία  αποφυλακίζεται την Παρασκευή μετά από 15 χρόνια φυλάκισης για το φόνο του Μάριου Παναγίδη, ο ισοβίτης Ιερόθεος Χριστοδούλου Ρόπας, 52 χρόνων.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Εστειλαν το αίμα χωρίς να το ελέγξουν» γράφει ότι αμείλικτα παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από το τι πήγε λάθος ώστε να μεταγγιστεί μολυσμένο με ηπατίτιδα Β’ αίμα στον 58χρονο Χριστάκη Ανδρέου, προκαλώντας το θάνατό του. Ο Υπουργός Υγείας ζητά το όνομα του λειτουργού που διέπραξε το θανάσιμο λάθος. Γράφει επίσης ότι 10 εκ. ευρώ ζητούν οι Alvarez & Marsal για το κούρεμα των καταθέσεων ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής αναφέρει ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που υπέγραψε μαζί με τον ξένο οίκο. Αλλού αναφέρεται σε συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμούς οχημάτων αξιωματούχων και εργαζομένων στον Ιππόδρομο με στόχο τον εκφοβισμό τους.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ιρλανδός στην Τράπεζα Κύπρου» και αναφέρεται στο διορισμό του Τζον Χούρικαν στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της τράπεζας με ειδικότητα στις αναδιαρθρώσεις. Ο «Φ» γράφει σε άλλη στήλη ότι τέσσερα συνολικά συμβόλαια υπέγραψε η Κεντρική Τράπεζα με την Alvarez & Marsal με το τελευταίο να έχει υπογραφεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Νέες διαμάχες άρχισαν για να ερμηνευθούν οι όροι του συμβολαίου αλλά και γιατί ο Διοικητής υπέγραψε τέτοια συμφωνία. Ο «Φ» αλλού γράφει ότι οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις ξεπάγωσαν με απόφαση των 28 κρατών μελών με το άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική και Συντονισμός Διαρθρωτικών Μέσων».

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Προτεκτοράτο΄ του Προεδρικού θέλουν την ΚΤ» γράφει ότι σε προτεκτοράτο του Προεδρικού φαίνεται να επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κεντρική Τράπεζα οι Κυβερνώντες. Σε άλλη στήλη, η «Χ» αναφέρει ότι ακόμη 6000 άτομα θα περάσουν στην ανεργία από την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η «Χ» γράφει επίσης ότι η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατάγγειλε ότι την περίοδο 2008-2011 ο διατραπεζικός δανεισμός της Μαρφίν Εγνατίας, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΚΤ, είχε φτάσει τα 10.6δις ευρώ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει κάτω από τον τίτλο «Εντονη επίκριση κατά της κυβέρνησης για τεράστια ωφελήματα στην Κεντρική Τράπεζα» και αναφέρεται σε δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει μισθούς και ωφελήματα ύψους €105,000 στα δυο πρόσωπα που διορίσθηκαν στις νέες θέσεις εκτελεστικών μελών του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, μαζί με παραχώρηση αυτοκινήτου, καθώς και αύξηση από €1,700 ευρώ ετησίως σε €30,000 για τα άλλα πέντε μη εκτελεστικά μέλη του Συμβουλίου. Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν κανένα απολύτως δισταγμό να βολεύουν με παχουλές απολαβές τους ημετέρους τους». Γράφει αλλού ότι οι Ελληνες είναι κατά 40% φτωχότεροι από το 2008. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Τάσου Μητσόπουλου ότι το 2014 θα είναι καλύτερο έτος για τον τουρισμό.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Να εκπληρώσει τις υποσχέσεις» γράφει ότι η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Γράφει αλλού ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές αναμένεται να ληφθεί τον Ιανουάριο. Αναφέρει αλλού ότι  ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη θρησκευτική ελευθερία Χάινερ Μπίλεφελντ χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη διαθρησκευτική επικοινωνία από τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο, που επέτρεψε σε Ελληνορθόδοξους και Μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες να διασχίσουν τη διαχωριστική γραμμή.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)