Χωρίς κρατικό χρήμα πλέον η Χρυσή Αυγή

Με ευρεία πλειοψηφία 235 ψήφων υπέρ και 34 «παρών» ψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά στελεχών για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την 851 τροπολογία -στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: Ψήφισαν 269 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 235 και «παρών» 34.

Εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την τροπολογία υποστήριξε για «συμβολικούς λόγους», διατηρώντας επιφυλάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ΔΗΜΑΡ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «παρών» (παρούσα), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ψήφισε «ναι», παρά τις διαφωνίες του.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ είχαν επιλέξει το «παρών».

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε την τροπολογία και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Μαζί, σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν οι τροπολογίες για την ΝΕΡΙΤ και για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο τροπολογίες εγκρίθηκαν με 149 «ναι» και 120 «όχι».

Της συζήτησης που προηγήθηκε δέσποσε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει, στην τελευταία παράγραφο, την υποχρέωση του διοικητικού προσωπικού οκτώ ΑΕΙ να αυτοαπογραφούν επί ποινή αργίας.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος απηύθυνε έκκληση «να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα», ενώ σημείωσε ότι τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ έχουν απογραφεί.

Πέραν αυτού, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει τη ρύθμιση του παρουσιολογίου των εκπαιδευτικών, προβλέπει την δυνατότητα εξάντλησης του υποχρεωτικού ωραρίου τους μέχρι και σε πέντε όμορες σχολικές μονάδες, ενώ θεσπίζει και το δικαίωμα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να αλλάζουν την περιοχή τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εντός των ορίων τους.

Newsroom ΔΟΛ