Το ΚΚΕ για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εν μέσω τόσων ανοικτών θεμάτων περί τον Απόδημο Ελληνισμό (φορολογικό, μικρο-ομολογιούχοι, Ιθαγένεια, ΣΑΕ κλπ.) ανέκυψε εκ νέου και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου των εκτός Ελλάδος διαβιούντων Ελλήνων ψηφοφόρων. Μετά τις διαβεβαιώσεις τόσο του Υφυπουργού Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου όσο και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη ότι το υπουργείο του απασχολείται με τη σύνταξη του σχετικού Νομοσχεδίου, ήλθε και το ΚΚΕ να προσθέσει τι δική του “πινελιά” στο όλο ζήτημα έτσι ώστε η εκ νέου παραπομπή του στις καλένδες να θεωρείται βεβαία…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό “3ΧΥ” ο γενικός γραμματέας του κόμματος κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, τάχθηκε κι αυτός “υπέρ της χορήγησης ψήφου” στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά …υπό προϋποθέσεις!  Βασική “προϋπόθεση”, κατά το ΚΚΕ και το γραμματέα του, η ψήφος των Αποδήμων να είναι ….ανίσχυρη! «Εμείς δεν θα είμαστε αρνητικοί στο ενδεχόμενο να υπάρχει εκπροσώπηση με κάποιους βουλευτές -μέσα στους 300 που έχει η Βουλή- που θα είναι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Δηλαδή των μεταναστών, των Ελλήνων εργαζόμενων που ζουν σε άλλες χώρες και βέβαια σ’ αυτήν την περίπτωση η ψήφος δεν μπορεί να προσμετράται στο γενικό πολιτικό ποσοστό, που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της χώρας “. Σε απλά ελληνικά, ψηφείστε, αλλά μην μας …ενοχλείτε!

Αλλά ας δούμε το σύνολο των δηλώσεων του κ. Κουτσούμπα, έτσι όπως ακούστηκαν από το ομογενειακό ραδιόφωνο: ” Θα πρέπει να εκλέγονται αυτοί οι άνθρωποι από την Ομογένεια, θα μπορούσε να είναι 3-5 εκπρόσωποι, οι οποίοι να εκλέγονται σε μια εκλογική περιφέρεια που θα θεωρείται το εξωτερικό. Είναι μια ρεαλιστική και λογική πρόταση αυτή, γιατί θα μπορούσε να διασφαλίσει και το  αδιάβλητο της διαδικασίας, γιατί θα γίνονται οι εκλογές στα προξενεία ή τις πρεσβείες των χωρών.  Βέβαια θεωρούμε ότι συνολικά οι πολιτικές επιλογές, δηλαδή το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, δεν θα πρέπει να διαμορφώνεται από ένα εκλογικό Σώμα που θα είναι ισοδύναμο με το εκλογικό Σώμα που βρίσκεται εντός της Ελλάδας και μάλιστα από ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα και οπωσδήποτε δεν υφίστανται πάντα όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής που θα κάνουν στις εκλογές όπως τις υφίσταται ο Ελληνας εργαζόμενος που ζει στην Ελλάδα, ο άνεργος. Αρα υπάρχουν πολλές πλευρές και πολιτικές, και νομικές, και οικονομικές αυτού του ζητήματος, που θα πρέπει να τις δούμε, συγκεκριμένα, για λυθεί αυτό το ζήτημα».

Ομογενεακοί κύκλοι που παρεπιδημούν είς Αθήνας, έλεγαν στην ΡΗΡ ότι αυτές οι “προτάσεις” και ανεδαφικές είναι και έλειψη ιστορικής γνώσης τις διακρίνει. Τόνιζαν δε πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν οι Απόδημοι να γίνουν “εκλογείς δεύτερης κατηγορίας” και πως <είτε θα έχουμε δικαίωμα “ισάξιας” ψήφου, όσοι εκ του νόμου το δικαιούμεθα, είτε τους το χαρίζουμε!>

Διευκρινήσεις

Την αξία τους εν προκειμένω έχουν κάποιες διευκρινήσεις που θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν τις  θολές  απόψεις που είτε από άγνοια, είτε εν τη ρύμη του λόγου διατυπώνονται από ορισμένους παράγοντες  όταν αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα:

1. Δεν μπορεί να ομιλούν (ιδιαίτερα οι πολιτικοί) περί ψήφου της ομογένειας.  Η ψήφος αφορά αποκλειστικά Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν, εργάζονται  ή απλώς κάνουν …τουρισμό στο εξωτερικό. Δηλαδή Έλληνες που είναι εγγγραμμένοι σε κάποιο ελληνικό δημοτολόγιο και σε εκλογικούς καταλόγους και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας  δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

2. Δεν πρόκειται περί “χορήγησης ψήφου”. Το δικαίωμα οι ανωτέρω πολίτες (όπως και κάθε Έλλην πολίτης) το έχουν.  Περί διευκολύνσεώς τους να ψηφίζουν από τον τόπο όπου προσωρινά κατοικούν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι σε πολυδάπανα κοπιαστικά ταξίδια, πρόκειται. Γι αυτό , μόνον η επιστολική ψήφος μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αφού Προξενεία, Πρεσβείες κλπ. επίσης προϋποθέτουν (εσωτερικά)  ταξίδια, έξοδα και ταλαιπωρία.

3. Οι άνθρωποι αυτοί, ως προσωρινά διαμένοντες σε χώρες του εξωτερικού, ούτε την επαφή τους έχουν χάσει με το εθνικό κέντρο ούτε αμέτοχοι στον τρόπο διακυβέρνησης της γενέτειρας πρέπει να είναι, αφού ως Έλληνες πολίτες υφίστανται την φορολογική και την κάθε άλλη νομολογία του ελληνικού Κράτους.

4. Ακόμη και στην περίπτωση που η ψήφος συμπεριλάβει και όσους -λίγους- ομογενείς διατηρούν τυπικά ελληνική υπηκοότητα και είναι εφοδιασμένοι και με ελληνική ταυτότητα κλπ. και αυτοί πρέπει να εχουν δικαίωμα επιλογής εκείνων που θα κυβερνήσουν την γενέτειρα, αφού, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, πληρώνουν και αυτοί έκτακτη εισφορά καθώς δεν εξετάζεται το πόσα χρόνια απουσιάζουν από την Ελλάδα, αλλά τους θεωρούν υπόχρεους  καθώς και καταβάλλουν κανονικά φόρο για όποιο ακίνητο είτε κληρονόμησαν είτε αγόρασαν στην πατρίδα. Επίσης και οι ομογενείς υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ασκείται στην γενέτειρα καθώς βρίσκεται  στο “ελεός” της η “τύχη”  των όποιων καταθέσεων ή αποτάμιεύσεων έχουν σε ελλαδικές τράπεζες ή της ιδιοκτησίας τίτλων του Δημοσίου που  κατέχουν. Ώστε αφορισμοί του τύπου “…οπωσδήποτε δεν υφίστανται πάντα όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής που θα κάνουν στις εκλογές όπως τις υφίσταται ο Ελληνας εργαζόμενος που ζει στην Ελλάδα, ο άνεργος”, είναι εντελώς προσχηματικοί. Πολλοί, μάλιστα, ομογενείς που είναι και συνταξιούχοι του ελληνικού κράτους, υφίστανται τις συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) της γενικότερης ασκούμενης πολιτικής (π.χ. τομέας Υγείας κλπ.).

Σε κάθε περίπτωση η επιστολική ψήφος  δεν μπορεί να περιοριστεί σε “παρακατιανή” περιφέρεια εξωτερικού. Αυτό μπορεί να βολεύει τα κόμματα, δεν αποτελεί, όμως,  έκφραση της βούλησης του νομοθέτη ο οποίος στο άρθροι 51 του Συντάγματος, παράγραφος 4 ορίζει ότι:

“Οι βουλευτικές εκλογές  διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση  του εκλογικού διακιώματος  από τους εκλογείς που βρίσκονται  έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης  διενέργειας των εκλογών  δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η  καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται  όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια”.

Λέτε η πρόνοια αυτή του νομοθέτη για καταμέτρηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογέων εξωτερικού να διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε “ολόκληρη την Επικράτεια”  να αφορούσε …”3-5 εκπροσώπους, οι οποίοι να εκλέγονται σε μια εκλογική περιφέρεια που θα θεωρείται το εξωτερικό” και, επομένως, “…η ψήφος  (τους) δεν θα προσμετράται στο γενικό πολιτικό ποσοστό”, όπως θέλει το ΚΚΕ;

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.