Η Σερβία απαιτεί συγγνώμη από τον Ερντογάν

Το Βελιγράδι, αν και με καθυστέρηση δύο ημερών, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι τοΚόσοβο αποτελεί Τουρκία.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος απαιτώντας από την Τουρκία να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

«Η δήλωση του Ερντογάν για το Κόσοβοαποτελεί μεγάλο σκάνδαλο και ζητώ άμεσα δημόσια συγγνώμη από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Nase Novine».

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης εκτιμά ότι με τις δηλώσεις Ερντογάν αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. «Πολλοί κρύβονται πίσω από τα όμορφα λόγια αλλά όταν ενεργοποιούνται τα συναισθήματά τους καταλαβαίνουμε τι βρίσκεται από πίσω και ποιες είναι οι προθέσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς. Υπενθύμισε δε στον κ. Ερντογάν ότι «το Κόσοβο έπαψε να είναι Τουρκία με τους βαλκανικούς πολέμους».

Έντονα αντέδρασε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χρησιμοποιώντας ωστόσο ηπιότερους τόνους. «Το μήνυμα του Ερντογάν είναι μη διπλωματικό. Τέτοια λόγια δεν συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα του Κοσόβου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων» σχολίασε ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν» και ζήτησε να υπάρξουν και αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζονται οι δηλώσεις Ερντογάν και επισημαίνεται ότι «έγιναν αποδεκτές ως μη φιλικές».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχθές σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου δήλωσε ότι «αισθάνεται το Κόσοβο σαν δεύτερη πατρίδα του» και ότι «οι λαοί του Κοσόβου και της Τουρκίας ανήκουν στην ίδια χώρα».