Πέθανε ο θρύλος της ροκ Lou Reed – Αφιέρωμα στη ζωή του και την καριέρα του

Ο θρυλικός τραγουδιστής και κιθαρίστας των Velvet Underground, Lou Reed πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών. Διαβάστε την ιστορία της ζωής τους και της καριέρας του.

Ο θρύλος της ροκ μουσικής, άφησε σήμερα, Κυριακή την τελευταία του πνοή. Η αιτία του θανάτου του είναι άγνωστη ωστόσο τον περασμένο Μάιο, ο Lou Reed είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου τιμούν την μνήμη του, ενώ στο λογαριασμό του καλλιτέχνη στο Twitter και στη σελίδα του στο Facebook αναρτήθηκε ένα μήνυμα που γράφει απλά “The Door”- υπονοώντας ότι ο δημοφιλής συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Η ζωή του Lou Reed και η καριέρα του

Ο Αμερικανός τραγουδιστής γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1942 από οικογένεια Εβραίων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λιούις Άλεν Ραμπίνοβιτς.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, όπου ο ποιητής και καθηγητής του Ντέλμορ Σβάρτς τον ενθάρρυνε στην πορεία του. Ο Lou Reed αργότερα αφιέρωσε στον μέντορά του το τραγούδι “My House”.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1964 και την επόμενη χρονιά δημιούργησε μαζί με τον Ουαλό βιολιστή συνάδελφό του, Τζον Κέιλ, το συγκρότημα The Primitives, το οποίο μετεξελίχθηκε στους The Velvet Underground, ένα από τα συγκροτήματα με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ροκ. Εκείνη την περίοδο γράφτηκαν τα τραγούδια “Heroin” και “I’m Waiting for my Man”.

Aγαπημένα θέματα στα τραγούδια του Reed ήταν η κακόφημη γειτονιά του, τα ναρκωτικά και ο θάνατος.

Το 1970 ο Ριντ αποχώρησε από το συγκρότημα μετακόμισε στο Λονδίνο και ακολούθησε σόλο καριέρα. Στο Λονδίνο γνώρισε τον Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος μαζί με τον Μικ Ρόνσον ανέλαβε την παραγωγή στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο Transformer το 1972.  Σε αυτόν τον δίσκο περιλαμβάνεται το γνωστότερο ίσως τραγούδι του Reed, το “Walk on the Wild Side” το οποίο περιγράφει άτομα περιθωριοποιημένα, εκπορνευόμενους άντρες και τραβεστί.

http://www.youtube.com/watch?v=cAfP5BMKgjc

Στον ίδιο δίσκο περιλαμβάνονται επίσης τα τραγούδια “Perfect Day”, “Vicious” και “Satellite of Love”.

Το 1980 παντρεύτηκε τη Σίλβια Μοράλες με την οποία χώρισε μια δεκαετία αργότερα.

Ο Reed έδειξε ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα, τραγούδησε για ναρκωτικά και άλλα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και αποδοκίμασε το έγκλημα

Ο Reed έδειξε ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα το 1986 όταν συμμετείχε στην περιοδεία της Διεθνούς Αμνηστίας “A Conspiracy of Hope Tour”.

Στο άλμπουμ του New York το 1989, αποδοκίμασε το έγκλημα, τα υψηλά ενοίκια, τον πολιτευόμενο ιεροκήρυκα Τζέσε Τζάκσον, τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κουρτ Βάλντχαϊμ ακόμη και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Επίσης, διατηρούσε φιλία με τον Τσέχο αντιφρονούντα συγγραφέα και πολιτικό Βάτσλαβ Χάβελ.

Το 1993 ξαναβρέθηκε για τελευταία φορά με τα υπόλοιπα μέλη των Velvet Underground για μία ευρωπαϊκή περιοδεία.

Η δεκαετία του 2000 ξεκίνησε για τον Reed με το επιτυχημένο άλμπουμ Ecstasy και τρία χρόνια αργότερα επανήλθε στο προσκήνιο με το The Raven.

Πηγή: NewsIt.gr