Ο Κυπριακός Τύπος, 28 Οκτωβρίου 2013

Η δομή της κυπριακής τοπικής αυτοδιοίκησης, πληροφορίες ότι το ΔΣ της Κεντρικής δεν προτίθεται να δώσει αμοιβή επιτυχίας στην Α&Μ, η άφιξη του κλιμακίου της Τρόικας και τα θέματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο τι διεμήνυσαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής σε σχέση με το Κυπριακό, στις δηλώσεις Χάσικου για τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στις αυριανές κινητοποιήσεις συνταξιούχων και στις αστυνομικές έρευνες για εντοπισμό αγοριού από τη Βρετανία.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάθε γειτονιά και δημοτικό μέγαρο», γράφει ότι με πληθυσμό 840.407 πολιτών η Κύπρος έχει διπλάσιο αριθμό τοπικών αρχών απ’ ό,τι έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμό 65 εκατ., και η Βουλγαρία με πληθυσμό 9 εκατ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε χθες ότι χωρίς να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη δεν θα συμμετέχουμε σε διάλογο κωφών για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤ ο οίκος Άλβαρεζ & Μάρσαλ θέτει τον καθορισμό του ύψους της αμοιβής του στη διακριτική ευχέρεια της του ΔΣ της ΚΤ.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο «Δεν θα δώσουν μία στην Alvarez & Marsal», γράφει στο κύριο της θέμα, επικαλούμενη πληροφορίες, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤ δεν προτίθεται να δώσει οποιοδήποτε ποσό προς τον Οίκο, ο οποίος «με νέα απαίτησή του, ζητά από το ΔΣ της ΚΤ να δώσει ό,τι προαιρείται». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για την δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας, που αρχίζει και επίσημα αύριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών «αντικρούει» τους ισχυρισμούς για «αιματηρές περικοπές».

“Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο «Τράπεζες υπό ανάκριση» γράφει στο κύριο του θέμα ότι βασικό μενού στις επαφές της Τρόικας, που αρχίζουν αύριο το πρωί, είναι η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι ήδη στην Κύπρο άρχισε να καταφθάνει το πολυμελές κλιμάκιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τις πιέσεις να εντείνονται προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής επέλεξαν χθες να στείλουν απαντήσεις προς όσους κινούνται στο παρασκήνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο απανταχού Ελληνισμός τιμά σήμερα με κάθε λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Κυρίως πιάτο’ οι ιδιωτικοποιήσεις», γράφει ότι ως «κυρίως πιάτο» στο «μενού» της Τρόικας και της Κυβέρνησης βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι μεταρρυθμίσεις και το ΓΕΣΥ φαίνονται να έπονται στις μνημονιακές προτεραιότητες. Αλλού γράφει ότι από αύριο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν οι μαζικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Έλληνας Πρέσβης στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου διαβεβαιώνει σε δήλωσή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει  να στηρίζει την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Number crunch», γράφει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου αναμένονται σήμερα στο νησί ενόψει των σημαντικών συζητήσεων που θα ξεκινήσουν την Τρίτη για να διαπιστωθεί κατά πόσον η Κύπρος εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση το πρόγραμμα διάσωσης. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι στο επίκεντρο ερευνών για τον εντοπισμό αγοριού από τη Βρετανία, του Μπεν, που χάθηκε στην Κω το 1991. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα, με ανακρίσεις στελεχών της ΚΤ, για το συμβόλαιο της ΚΤ με την Άλβαρεζ & Μάρσαλ.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)