Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία

Την υλοποίηση προγράμματος για την επαγγελματική εκπαίδευση νέων Ελλήνων μεταναστών και όχι μόνο στην Κολωνία της Γερμανίας ανέλαβε ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW.

Το καινοτόμο πρόγραμμα με την επωνυμία «KAUSA Servicestelle Köln» χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας με 360.000 ευρώ, ξεκινάει τον Οκτώβριο και έχει διάρκεια τρία χρόνια.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος παραβρέθηκε ο φιλέλληνας Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόμας Ράχελ, ο οποίος επισήμανε ότι ο DHW επιλέχθηκε από το υπουργείο για να υλοποιήσει το «KAUSA Servicestelle Köln», γιατί πήγαν πολύ καλά τα ανάλογα προγράμματα που έφερε εις πέρας τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους νέους που βρίσκονται χρόνια στη Γερμανία και συγχρόνως σε αυτούς που, λόγω κρίσης, έρχονται τώρα στη Γερμανία

Συνεργαζόμενοι φορείς του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Εργασίας, τα Προξενεία, τα επιμελητήρια, οι διάφορες οργανώσεις νέων, γονέων και κηδεμόνων, τα σχολεία, οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, τα συνδικάτα, οι εκκλησίες, οι κοινότητες κλπ, ενώ θα διοργανώνονται στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης. Παρόμοια κέντρα όπως αυτό της Κολωνίας προβλέπονται πιλοτικά σε άλλες πέντε πόλεις της Γερμανίας: στο Ντόρντμουντ, στη Νυρεμβέργη, στο Άουγκσμπουργκ, στη Στουτγάρδη και στο Βερολίνο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους νέους που βρίσκονται χρόνια στη Γερμανία και συγχρόνως σε αυτούς που, λόγω κρίσης, έρχονται τώρα στη Γερμανία. Οι τελευταίοι θα έχουν την δυνατότητα κατάλληλης ενημέρωσης για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εφόσον θέλουν να εργασθούν ισότιμα στην Γερμανία.Ο κ. Ράχελ ευελπιστεί ότι με το παραπάνω πρόγραμμα η γερμανική εμπειρία της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (στο σχολείο και στις επιχειρήσεις) θα μεταφερθεί πιο εύκολα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.Όπως επισήμανε, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα συζήτησε το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις επαφές του με τους υπουργούς Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Εργασίας Ιωάννη Βρούτση.

Πηγή:NewsIt.gr