Ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα την εθνική επέτειο 28ης Οκτωβρίου 1940

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

> Φωτογραφία: Φιλόθεος Κεμεντσετζίδης

ΚΟΡΥΤΣΑ: Με λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου  1940 σε όλη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα  (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας. Έτσι, εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, τους Αγ. Σαράντα και αλλού,  τιμώντας  μαζί με πολλούς επισκέπτες Ελλαδίτες το ηρωικό έπος του ελληνικού στρατού στα βορειοηπειρωτικά βουνά και την ηρωική θυσία των 8.000 περίπου αξιωματικών και οπλιτών που  έπεσαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

bor1

Στην Κορυτσά οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  στις 27 Οκτωβρίου 2013 με δοξολογία και κατάθεση στέφανου στο μνημείο του Έλληνα στρατιώτη του χωριού Μπομποστίτσα και στη συνέχεια ακολούθησε  γιορταστική εκδήλωση από τα παιδιά του ελληνο-αλβανικού σχολείου «Όμηρος»  Κορυτσάς με την παρουσία πολλών επισήμων. Σε ομιλία του ο Γεν. Πρόξενος Κορυτσάς κ. Ι. Πεδιώτης  αναφέρθηκε στον «ηρωικό αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας»  και τόνισε την «ανάγκη παράλληλα με τις προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών λαών να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε γειτονικές μας χώρες επικρατούν ιδεολογίες και θεωρίες που επιδιώκουν να ανατρέψουν το υφιστάμενο καθεστώς στα Βαλκάνια και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απόλυτη ανάγκη να παραδειγματισθούμε από την εθνική ενότητα, ομοψυχία και ετοιμότητα των Ελλήνων του 1940, στην αντιμετώπιση κάθε πιθανής εχθρικής επιβουλής».

al1

Στο Αργυρόκαστρο μετά τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Δημητρίου, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα δύο  στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου με κατάθεση στεφάνων και συγκινητικό επετειακό πρόγραμμα από τις μαθήτριες του εκκλησιαστικού  οικοτροφείου και του δημοτικού σχολείου του χωριού. Στο συγκινητικό χαιρετισμό του, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Λεων. Ροκανάς, επεσήμανε την «αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαία Σπάρτη, στο Μέγα Αλέξανδρο, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους ήρωες του 1821 μέχρι τούς γενναίους μαχητές που στα ηπειρωτικά βουνά έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή τους για την υπέρτατη αξία, την ελευθερία».

 

 

bor4

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του προς τούς παρόντες εκπροσώπους του αλβανικού κράτους «να κάνουν επιτέλους το καθήκον τους  και να επιτρέψουν ακώλυτα την εκταφή , ταυτοποίηση και στη συνέχεια  ταφή σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα του λαού μας,  των χιλιάδων νεκρών μας πού βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το μήκος του μετώπου».

Ακολούθως έγινε  προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων από τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα  Λεωνίδα Ροκανά, την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Ζαμίρα Ράμι, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο στην ελληνική Πρεσβεία των Τιράνων Σπυρίδωνα Ράση, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, το Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο,  τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αλβανίας  Άλκη Πούλη, τον εκπρόσωπο της ΝΔ βουλευτή της Άρτας Γεώργιο Στύλο, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Σωτήρη Ζαρμπαλά, τον βουλευτή του ΣΚ Αλβανίας Ανδρέα Μάρτο, τον πρόεδρο του κόμματος «MEGA» Χριστάκη Κίτσιο, τον υφυπουργό Γεωργίας Γιάννη Μπάμπη, τον εκπρόσωπο του ΔΚ Αλβανίας  Σπύρο Ξέρρα, την πρόεδρο Γραφείου Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον εκπρόσωπο του κόμματος Σ.Κ.Ε

bor2

Χριστάκη Τζια, την Περιφ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Θεοδώρα Χουλιάρα, τον εκπρόσωπο πεσόντων και άταφων νεκρών αντιστράτηγο Αριστόδημο Μπουλούκη, τον πρόεδρο Πανηπειρωτικής Ελλάδος Γιώργο Οικονόμου, τον έπαρχο Άνω Δρόπολης Χρήστο Δούτση, το δήμαρχο Πωγωνίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, το δήμαρχο Καλπακίου  Κωνσταντίνο Καψάλη, τον  εκπρόσωπο Συγγραφέων Αριστοτέλη Δερδενέζη, τον πρόεδρο της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Θεσσαλονίκης Φιλόθεο Κεμεντζεντζίδη, τον πρόεδρο Νεολαίος Βορειοηπειρωτών Θεοφάνη Καλυβιώτη, τον πρόεδρο Συλλόγου «οι Σελλοί» Ηλέκτρα Κίκη, τον πρόεδρο κοινότητας Βουλιαρατιού Παντελή Κουρεμένο, τον πρόεδρο Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρη Τζόκα, τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής   Άγγελο Συρίγο, τον πρόεδρο άταφων νεκρών Γιώργο Σούρλα, εκπρόσωπο οικογενειών Δήμο Παναγιώτου,  τον τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα, των μαθητών και δάσκαλων Βουλιαρατιού.

bor3 al2

Χαιρέτησε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ενώ ο Γ. Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης, διάβασε το

μήνυμα που έστειλε, με την ευκαιρία της εορτής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδος Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους Αγ. Σαράντα, τη Λειβαδιά, τη Δερβιτσάνη κ.ά.