Το μαχαίρι στο κόκκαλο του πολυπο – λιτισμού- Λύση και προοπτική στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ομογένεια

Πηγή: Neoskosmos.com

«Το μοντέλο του πολυπολιτισμού όπως αυτός εφαρμόστηκε στην Αυστραλία έχει πεθάνει και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σήψης, γεγονός που αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την ελληνική παροικία της Αυστραλίας να αποτινάξει την στερεοτυπική εικόνα που ηθελημένα ή όχι δημιούργησε στην ευρύτερη κοινωνία και να αποκτήσει ουσιαστική φωνή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο δρόμος για το μέλλον της παροικίας περνά μέσα από τη νέα γενιά και αυτό το μέλλον είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που οραματίστηκε η πρώτη. Η απόσυρση των μελών της πρώτης γενιάς από τα θεσμικά όργανα της παροικίας είναι πλέον άμεση ανάγκη. Η ελληνικότητα και η διατήρησή της στα χρόνια που θα έρθουν είναι άσχετη καθώς δεν υπάρχει καν τέτοια έννοια. Η ελληνική Πολιτεία καλά θα κάνει να μην επεμβαίνει στα της παροικίας, γιατί, στην ουσία, όχι μόνο μας αποπροσανατολίζει, αλλά δυνητικά μπορεί να μας καταστρέψει».

Με αυτές τις απόψεις δικαίωσε, για άλλη μία φορά, τη φήμη του ο καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, Βρασίδας Καραλής. Γιατί ο πολυγραφότατος και ιδιαίτερα ευυπόληπτος στους ακαδημαϊκούς κύκλους της χώρας καθηγητής Καραλής, είναι ένας από τους πλέον επιφανείς ομογενείς ακαδημαϊκούς της Αυστραλίας και το απέδειξε πριν από λίγες μέρες κατά την διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο Kelvin Club της Μελβούρνης. Έκανε αυτό που κάνει κάθε επιφανής ακαδημαϊκός, «έσπειρε καινά δαιμόνια» στα χώματα της παροικίας μας και όχι για τα μάτια, αλλά για την ουσία.
Το θέμα της διάλεξής του «After Multiculturalism» και ο χαρισματικός δάσκαλος, κατάφεραν να κρατήσουν πάνω από 200 ανθρώπους καθηλωμένους στην καρέκλα τους για δύο ώρες, ενώ την ίδια στιγμή οι σκέψεις και οι αντιδράσεις έστηναν «τρελό χορό» στο μυαλό κάποιων που πολέμησαν με νύχια και με δόντια για τον πολυπολιτισμό καθώς άκουγαν έναν ακαδημαϊκό να απομυθοποιεί μέσα σε 120 περίπου λεπτά την πολιτική για την καθιέρωση της οποίας αυτοί πολέμησαν με νύχια και με δόντια για χρόνια ολόκληρα.

Οι προβληματισμοί και τα «καινά δαιμόνια» λειτουργούν ως επί το πλείστον ως αφετηρία ενδοσκόπησης αλλά δυνητικά μπορούν επίσης να δώσουν λύσεις και προοπτική στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία κοινωνία. Στην προκειμένη περίπτωση και μετά από 60 χρόνια παρουσίας στην Αυστραλία, η ελληνική παροικία βρίσκεται σε μία μεταβατική από κάθε άποψη φάση, είτε αυτή αφορά την ταυτότητά μας είτε τη θέση μας στον πολιτικό βίο της χώρας είτε αυτή αφορά τον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας. Και η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ομογενής διακεκριμένος πανεπιστημιακός, κ. Καραλής, δεν είναι τίποτε άλλο από μία κατάθεση απόψεων που πρέπει να δημιουργήσουν τον απαραίτητο διάλογο, αν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική παρουσία της ελληνικής παροικίας στην αυστραλιανή κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ