Στη ΓΑΔΑ o υπουργός Δημόσιας Τάξης – Εν αναμονή της ανάληψης ευθύνης

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής μετέβη εκτάκτως λίγο μετά τις 20.30 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

«Εκφράζω την οδύνη μου για το θάνατο δυο ανθρώπων. Ο νόμος θα εφαρμοστεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί η χώρα να γίνει πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία» δήλωσε την Παρασκευή για την αιματηρή επίθεση στο Νέο Ηράκλειο που στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Η Αντιτρομοκρατική, αναμένει την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεσης που κατέληξε στο θάνατο δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ενώ τα «βλέμματα» των Αρχών προσανατολίζονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων τη Σέχτα Επαναστατών, καθώς είναι η μόνη οργάνωση που στις επιθέσεις της έχει χρησιμοποιήσει πιστόλια τύπου Zastava (τελευταία φωτό).

Παρά ταύτα, η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ότι το πιστόλι, διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Νέο Ηράκλειο είναι «καθαρό», και δεν συνδέεται με τρομοκρατικές ή άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Με αυτό το δεδομένο, στην Αντιτρομοκρατική αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν και όταν υπάρξει ανάληψη ευθύνης, οι δράστες να μην χρησιμοποιήσουν το όνομα της Σέχτας Επαναστατών ή κάποιας άλλης γνωστής ομάδας, αλλά ένα νέο όνομα, που θα παραπέμπει σε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν «όλες τις οδούς, ιδιαίτερα αυτές που συνδέουν αυτά τα γεγονότα σε εξτρεμιστικές ομάδες» που βρίσκονται πίσω από μία σειρά επιθέσεων κατά πολιτικών, αστυνομικών, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης, δήλωσε νωρίτερα πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πηγές του Πρακτορείου δεν ανέφεραν ονομαστικά καμία οργάνωση, ωστόσο το τηλεγράφημα περιέχει εκτενή αναφορά στη Σέκτα Επαναστατών και τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι Αρχές εκτιμούν πως η επίθεση ήταν καλά οργανωμένη και καταδεικνύει ένα επαγγελματικό χτύπημα.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΪ, στο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα που διαθέτουν τα γραφεία της ΧΑ έχει καταγραφεί καθαρά η επίθεση. Εικονίζονται δύο άτομα να αποβιβάζονται από μηχανή, φορώντας κράνη, και να βαδίζουν έως το χώρο του εγκλήματος.

Στη συνέχεια, σε απόσταση 15 μέτρων από τα θύματα, ένας εκ των δύο πυροβολεί επανειλημμένα κατά ομάδας τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της ΧΑ.

Από τα πυρά του δράστη έπεσαν νεκροί ο Μανώλης Καπελώνης (φωτό 1) και ο Γιώργος Φουντούλης (φωτό 2), ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος, στο βίντεο φαίνεται ο δράστης να πλησιάζει τα θύματα που κείτονται αιμόφυρτα στο έδαφος και να τα πυροβολεί στο κεφάλι «για να τους αποτελειώσει».

Ο κ. Παναγιώταρος χαρακτήρισε το όλο περιστατικό επίθεση «αριστερής προελεύσεως».

Έως τώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Έκκληση να μην χυθεί άλλο αίμα πραγματοποίησε, μέσω του ΣΚΑΪ, η μητέρα του 29χρονου τραυματία.

«Καθαρό» το όπλο

Από τον χώρο της διπλής ανθρωποκτονίας περισυνελέγησαν, 12 κάλυκες, διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Όλοι οι κάλυκες προέρχονται από το ίδιο όπλο, το οποίο αποδείχθηκε «καθαρό», δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια έως τώρα.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκε κατά πάσα πιθανότητα η μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες για να διαφύγουν.