Στην Αλβανία ο Κάρολος Παπούλιας

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στην Αλβανία. Ο κ. Παπούλιας θα συνοδεύεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Α/ Γεροντόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΠτΔ, θα συναντηθεί την Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας ενώ την Τρίτη θα μεταβεί με ελικόπτερο από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο όπου θα περιοδεύσει σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα

Στόχος της επίσκεψης είναι να αποκτηθεί μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις εν όψει και της θέλησης της γειτονικής χώρας να ενισχύσει την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διάθεση της κυβέρνησης Έντι Ράμα να αποδείξει το φιλοευρωπαϊκό της προφίλ θα γίνει παράλληλη προσπάθεια να επιλυθούν σοβαρά διμερή ζητήματα.

Με άλλα λόγια αναμένεται από την Ελληνική πλευρά να ζητηθεί από την Αλβανία, αν θέλει να μπει σε ουσιαστική ευρωπαϊκή τροχιά, να «μαζέψει» κύκλους, που συντηρούν αλυτρωτικές βλέψεις, να προωθήσει τα ζητήματα του καθορισμού της ΑΟΖ αλλά και να συμβάλλει στη στήριξη της μειονότητας.