Αρχίζουν οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αρχίζει αύριο Τρίτη και επίσημα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικα, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να παραμένει ο προσδιορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού του 2014, με τις δύο πλευρές να μη δείχνουν σημάδια υπαναχώρησης από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τρόικα και κυβέρνηση θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για νέα μέτρα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι είναι νωρίς ακόμα για να δηλώσει κανείς με βεβαιότητα το ποιο θα είναι το σημείο σύγκλισης.

Ενδεικτικό είναι ότι από την τρόικα υποστηρίζουν ότι ακόμα βρίσκονται σε διαδικασία προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού του 2014, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να γίνει αντιληπτή η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Για το λόγο αυτό και τόσο από την τρόικα, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι για να επέλθει συμφωνία θα πρέπει να φθάσει Δεκέμβριος. Δηλαδή, στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τριμερή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής» ένας από τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Αθήνα κατά τις διαπραγματεύσεις είναι ότι το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, αντιτείνοντας πως τα μέτρα θα επικεντρωθούν στην περιστολή δαπανών των ΔΕΚΟ.

Πέραν αυτών, η τρόικα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι εκτός του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα πρέπει να συμφωνηθεί και ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2015. Και αυτό γιατί θεωρεί πως θα πρέπει από τώρα να είναι ξεκάθαρο το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι των επόμενων ετών, καθώς σταδιακά η Ελλάδα θα εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο (τουλάχιστον ευρωεκλογές και δημοτικές, ενώ το 2015 είναι έτος αλλαγής του Προέδρου της Δημοκρατίας) και μπορεί να ανακοπεί η δημοσιονομική προσπάθεια.

Εν τω μεταξύ, διπλό μήνυμα προς όλους στέλνει υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της Καθημερινής της Κυριακής.

Ο κ. Στουρνάρας ζητά «ρεαλισμό», «ευελιξία» και «κοινό νου» από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την τριμερή όσο και προς το εσωτερικό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «απαιτείται ψυχραιμία απ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να ενσκήψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος αναφορικά με την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

Πηγή: skai.gr