Στη Βουλή τα φορολογικά των Αποδήμων Ελλήνων

15

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απαράδεκτη και παράνομη χαρακτηρίζει ενδεχόμενη “διπλή φορολόγηση” των Ελλήνων του Εξωτερικού η Αξιωματική αντιπολίτευση, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δες πρωτότυπο εγγραφο).

Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και περιλαμβάνει ορισμένα από τα αιτήματα της ομογένειας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και, ιδιαίτερα, για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Για τα θέματα φορολογίας Αποδήμων παρεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με επιστολές τόσο στον καθ΄ύλην αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη και τον προϊστάμενό του κ. Στουρνάρα,  όσο και προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έχει απευθύνει και η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας, τον έχει καλέσει να παρέμβει προσωπικά και να αντιμετωπίσει το θέμα της φορολόγησης των Ελληνο-Αυστραλών στην Ελλάδα, προχωρώντας σε συμφωνία με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης.

Την επανεξέταση του ζητήματος της φορολογίας των Ομογενών, αλλά και την χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής που θα προσφέρει κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις στους Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, έχει ζητήσει και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού με την ως άνω επιστολή – παρέμβαση της Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Εξάλλου, το καταλυτικό ερώτημα εάν οι Διακρατικές Συμφωνές που υπογράφει η Ελλάδα με τα ξένα κράτη είναι όντως για την αποφυγή διπλής φορολογίας η εάν είναι -αντίθετα- για την ΕΠΙΒΟΛΗ διπλής φορολογίας στους ομογενείς μας, έθεσε ο Φοροτεχνικός Συγγραφέας Φορολογικών Βιβλίων και  Φοροτεχνικός Σύμβουλος Ιδιοκτητών Ακινήτων Αποδήμου  Ελληνισμού (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Ορέστης Σεϊμένης, μιλώντας στην Panhellenic Post.

Ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές υπήρξαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ατελέσφορες καθώς ο κ. Στουρνάρας και ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δεν έχουν δείξει διάθεση να αντιμετωπίσουν τα θετικά φορολογικά ζητήματα της ομογένειας.

Αυτό παρά και τη δέσμευση του κ. Μαυραγάνη ότι με νέα του Εγκύκλιο θα ζητούσε από τους κατά τόπους εφόρους να  αποδέχονται ΕΝΑ μόνον δικαιολογητικό από τους ομογενείς, για την πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι μία πρώτη σχετική εγκύκλιος του υπουργείου προκάλεσε σύγχυση καθώς απαριθμούσε έξι δικαιολογητικά που θα μπορούσαν να προσκομισθούν όχι όλα μαζί άλλα (ή διαζευτικό) κάποιο από τα έξι, όποιο είχε στην κατοχή του ο ομογενής. Οι έφοροι, όμως, αγνόησαν την υπουργική παραγγελία και  ζητούσαν και τις έξι βεβαιώσεις, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην ομογένεια που δεν μπορούσε να τις συγκεντρώσει, καθώς κάποιες χώρες δεν εξέδιδαν ορισμένες από αυτές ή χρειάζονταν μετακινήσεις κλπ.  Ακόμη, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτή η νέα διευκρινιστική Εγκύκλιος Μαυραγάνη έχει εκδοθεί, έαν έχει προωθηθεί στους Εφόρους και εάν οι τελευταίοι αποφάσισαν επιτέλους να συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση…

Για το ίδιο θέμα έχει επανειλημένως αρθρογραφήσει και η Panhellenic Post ενώ έχει δημοσιεύσει και καταγγελίες πολλών ομογενών αναγνωστών της για τα φορολογικά, αλλά και για την αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων για τους οποίους επίσης υπάρχει κυβερνητική δέσμευση.

Με την παρούσα ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα οι: Γεροβασίλη Όλγα, Βαρεμένος Γιώργος,  Διακάκη Μαρία, Μιχαλάκης Νίκος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσουκαλάς Δημήτρης και Γερμανίδης Αθανάσιος, ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να τους απαντήσει “ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να μην αδικηθούν κατάφωρα και να μην υποστούν, παρανόμως, διπλή φορολόγηση οι Έλληνες του εξωτερικού”.