Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Νοεμβρίου 2013

Η προαναγγελία της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων από Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank, η αναγγελία του Προεδρικού για ξεκαθάρισμα του θέματος Ντάουνερ στη συνάντηση της Τετάρτης και το παρασκήνιο αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Άλλα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι οι χθεσινές επαφές των τεχνοκρατών της Τρόικας στη Λευκωσία, οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, αλλά και η επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, η ένταση στα εργασιακά, ο απόηχος της ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας και η εκκρεμότητα του θέματος με τις λιμουζίνες στη Βουλή.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Οργιώδες παρασκήνιο για το κοινό ανακοινωθέν» γράφει ότι έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες όπως ζητά η ε/κ πλευρά. Επίσης, γράφει για την προαναγγελία μείωσης των δανειστικών επιτοκίων από την Τράπεζα Κύπρου και τις σχετικές αποφάσεις από την Alpha Bank, ενώ το θέμα συζητείται σήμερα και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Για το σκάνδαλο της Cyta, αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα κατηγορούνται σήμερα οι πρώτοι τρεις.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο άρθρο της «Εκρηκτικό κοκτέιλ στα εργασιακά» και γράφει ότι μυρίζει μπαρούτι στις εργασιακές σχέσεις, καθώς στο μέτωπο των συντεχνιών εκδηλώνεται έντονη αντίδραση εξαιτίας των προθέσεων Κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων να μειωθούν μισθοί και ωφελήματα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγγέλλει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στους ξένους πρεσβευτές. Επίσης, γράφει ότι η Τρόικα συναντάται σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών.

«Σκληρό πόκερ στην Ελληνική» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι πολλά ερωτηματικά βάζουν στο τραπέζι οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς οι τρεις νέοι μεγαλομέτοχοι υπολογίζεται ότι πραγματοποίησαν αμέσως λογιστικό κέρδος ίσο με τρεις φορές την επένδυσή τους. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ξεκαθαρίσει τα θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει αύριο μαζί του. Ακόμη γράφει για κωλυσιεργία Βουλής για τις λιμουζίνες.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις εξπρές» γράφει στο κυρίως θέμα της ότι Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν σε διαδικασίες εξπρές όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Cyta σε ιδιώτες επενδυτές πριν από το 2016. Επίσης, γράφει ότι η Τρόικα είχε χθες μια πρώτη επαφή με την ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού “First Electric”. Αλλού, γράφει ότι σε συγκεκριμένη φόρμουλα, με την οποία θα παραχωρείται σύνταξη χηρείας και στους άνδρες, χωρίς να επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία, φαίνεται να κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily” γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Μείωση επιτοκίων» ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μειώσει τα δανειακά επιτόκιά της κατά 1-2%, σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο του ΔΣ Κρίστη Χασάπη, ενώ ακολούθησε εξαγγελία της Alpha Bank για μείωση στα δανειστικά επιτόκια από τις 25 Νοεμβρίου. Εξάλλου, γράφει ότι έρευνα δείχνει ότι το 50% των Κυπρίων δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν βιβλία. Ακόμη γράφει ότι ανοίγει την Κυριακή το Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Τρόοδος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τράπεζα Κύπρου και Alpha μειώνουν τα επιτόκια» αναφέρεται επίσης στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων κατά 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες, λέγοντας πως πρόκειται πιθανώς για προληπτική κίνηση, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Επίσης, αναφέρεται στο επεισόδιο τραυματισμού 52χρονης Βρετανίδας από σκάγια κυνηγών στην περιοχή του χωριού Ακουρσός, όπου είχε πάει για φαγητό με τον σύζυγό της. Ακόμη γράφει ότι βρέθηκαν σε διαμέρισμα του Μονάχου 1.500 πίνακες που είχαν κλαπεί από τους Ναζί.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΑΝ)