Παπούλιας: Η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Με τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρώπη ο Προέδρος  της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε…
τη διήμερη επίσκεψή του σε Τίρανα και Αργυρόκαστρο.
Ο κ. Παπούλιας, αντιφωνώντας το δήμαρχο Αργυροκάστρου κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη της πόλης, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται έτσι ώστε «να μην υπάρχει κανένα στίγμα, κανένα σύννεφο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις»
Αναφερόμενος στους Έλληνες της Αλβανίας, τους συνεχάρη γιατί, όπως είπε, «πρωτοστάτησαν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μπόλιασαν πνευματικά την Αλβανία και συνεχίζουν να το κάνουν».
Ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Φλαμούρ Ντίμε μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παπούλια -μάλιστα είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία μαζί με την αλβανική στο περίφημο κάστρο της πόλης, κάτι που όπως έλεγαν ντόπιοι είχε να συμβεί από το 1940- χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα Πρόεδρο «ακριβό και δοκιμασμένο φίλο που διέλυσε τον πάγο της απομόνωσης για την Αλβανία και εξακολουθεί να συνδράμει στην σφυρηλάτηση της φιλίας μεταξύ των δυο λαών».
Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας κατευθυνόμενος οδικώς από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο καθώς δεν κατέστη -λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών- δυνατή η μετάβασή του με ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέθεσε στεφάνι στο ένα από τα δυο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα -το άλλο είναι στους Βουλιαράτες.

Ο κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο ένα από τα δυο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα -το άλλο είναι στους Βουλιαράτες.

Προηγήθηκε τρισάγιο που τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και στο οποίο παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ά. Γεροντόπουλος που συνόδευαν τον κ. Παπούλια, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λ. Ροκανάς και πλήθος κόσμου.  Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στην ομιλία του στο Αργυρόκαστρο. Μεταξύ άλλων είπε ότι συγκινήθηκε βλέποντας τους σταυρούς των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι, όπως είπε, έπεσαν για να ξεπεραστεί το μίσος, ο πόλεμος, και να επικρατήσει η ειρήνη». «Εμείς είμαστε τυχεροί που επιζήσαμε και οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρήνη» είπε ο κ. Παπούλιας.
Συνάντηση με την ελληνική μειονότητα
«Η μητέρα πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας, νοιάζεται για τα προβλήματά σας και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, να βελτιώσει και να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας που σας απασχολούν είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα» δήλωσε, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία, το βράδυ της Τρίτης στη Δερβιτσάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς ανέφερε ότι οι  αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί τον έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική έστω επίλυσή τους, όπως και τη διατήρηση του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ακόμα πως κατά τις συναντήσεις που είχε στα Τίρανα με την αλβανική πολιτική ηγεσία διαπίστωσε ότι «από την επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είστε εσείς οι Έλληνες της Αλβανίας, που σε περιόδους εντάσεων ήσασταν εκείνοι που πληρώσατε πρώτοι το τίμημα της διαφορετικής εθνικής καταγωγής σας».
Ο κ. Παπούλιας συνέχιζε λέγοντας ότι η  Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα προστατεύσει τους ομοεθνείς της, διαβεβαιώνοντας ότι διπλωματικές και προξενικές Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.
Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ