Ο κ. Παπούλιας, οι ομογενείς και τα προβλήματα…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Η μητέρα πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας, νοιάζεται για τα προβλήματά σας και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, να βελτιώσει και να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας που σας απασχολούν είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα».

Αυτά δήλωσε, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία, το βράδυ της Τρίτης στη Δερβιτσάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η αναφορά αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα εκ του γεγονότος ότι ως εκ του Πολιτειακού του Αξιώματος “αγκαλιάζει” το σύνολο των Αποδήμων Ελλήνων και των Ομογενών μας καθώς μπορεί μεν ο συγκεκριμένος λόγος του να εκφωνήθηκε ενώπιον Ελλήνων της Αλβανίας, πλην, όμως, προεξοφλούμε  ότι ο ανώτατος Άρχων δεν κάνει διακρίσεις ούτε εξαιρέσεις ανάμεσα σε Ελληνες ομογενείς αναλογώς με τη χώρα στην οποία κατοικούν.

Άλλωστε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και στις σχέσεις τους με τη γενέτειρα οι ομογενείς, είναι λίγο-πολύ κοινά. Ενιαία, επομένως, οφείλει να είναι και η αντιμετώπισή τους από την Ελληνική Πολιτεία.

Μάλιστα η αναφορά του κ. Παπούλια ότι βρίσκεται σε κάποιου είδους ενημερωτική επαφή με τους υπουργούς για τα ζητήματα που αφορούν τους ομογενείς (συνταξιοδοτικό κλπ.) και πως, όπως είπε, οι  αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί τον έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική έστω επίλυσή τους, όπως και τη διατήρηση του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (θέμα που επίσης αφορά όλους ανεξαιρέτως τους ομογενείς που επιστρέφουν στην πατρίδα) χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, προσδίδει τιμή στους ομογενείς μας.

Σε διπλανές στήλες υπάρχει η αναφορά στην ερώτηση που κατέθεσαν μόλις προχθές στη Βουλή, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα προβλήματα των ομογενών και, ειδικότερα, τον ορατό κίνδυνο διπλής φορολόγησής τους.  Υπενθυμίζουμε επίσης τις επί του θέματος ενέργειες άλλων φορέων, όπως του ΣΑΕ και της Γραμματέως του, Ομογενειακών Οργανώσεων και μεμονωμένων εκπροσώπων της ομογένειας, αλλά και επιστημονικών παραγόντων τις οποίες έχει προβάλει η Panhellenic Post.

Ώστε όλα αυτά καθιστούν και επίκαιρη την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δε θεσμική παρουσία δίπλα στον Πρόεδρο του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Α. Γεροντόπουλου, εκτιμούμε ότι προσδίδει ακριβώς την εμβέλεια των λόγων του κ. Παπούλια.

Θα πρέπει, όμως, να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με όλο τον προσήκοντα σεβασμό, ότι υπουργικές διαβεβαιώσεις έχουν λάβει πολλές, μέχρι σήμερα οι ομογενείς μας για την επίλυση των προβλημάτων τους.  Αποτέλεσμα, όμως, ακόμη δεν έχουν δει…

Ταλαιπωρούνται, ξοδεύονται, υποχρεώνονται, ταξιδεύουν, αγανακτούν και όλα αυτά επειδή κάποιοι σύμβουλοι (;) στην Αθήνα δεν αντιλαμβάνονται ότι οι νόμοι είναι για οργανώνουν το κράτος και όχι να εξοντώνουν τον πολίτη και πως οι ίδιοι πληρώνονται για να συνδράμουν τον πολίτη και όχι να τον καταδυναστεύουν…

Και όχι μόνον αυτό. Κατά τρόπο κυριολεκτικά πρωτοφανή, οι ομογενείς δεν παίρνουν ούτε καν απάντηση στις επιστολές ή τα ηλεκρονικά μηνύματα που τους απευθύνουν! Μα, είναι δυνατόν να λαβαίνουν μέλη της κυβέρνησης επιστολή από κάποιο θεσμικό παράγοντα (π.χ. Κρήτες Αυστραλίας, Γραμματέας ΣΑΕ) ή και έναν απλό έστω ομογενή, και να μην μπαίνουν στον κόπο (όχι φυσικά οι ίδιοι, οι γραμματείς τους) να απαντήσουν ότι την έλαβαν και ότι θα επιληφθούν κλπ. κλπ.;

Τα προβλήματα των ομογενών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με την ίδρυση ενός Υπουργείου Αποδήμων. Κανείς δεν το τόλμησε μέχρι σήμερα.  Κι όμως, πολλά θα είχε να κερδίσει το ελληνικό κράτος εάν έφερνε περισσότερο κοντά του την Ομογένεια,  με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος.

Ας ελπίσουμε ότι οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρουν την κρατική διοίκηση με ανοιχτά αυτιά. Και ότι πράγματι έστω και μέσα στην οικονομική κρίση και τα δεινά της, η Πολιτεία θα τηρήσει την Συνταγματική επιταγή του άρθρου 108 που λέει:

“Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια”.