Που έγιναν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, πού θα γίνουν οι επόμενες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, σε εφαρμογή του νόμου που έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» και χαρακτήρισε κατεδαφιστέες τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μετά την 28 Ιουλίου του 2013 αλλά και τις κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους.

 

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Στάυρος Καλαφάτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα,  η ιεράρχηση των κατεδαφίσεων γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το είδος της προστατευόμενης περιοχής, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών στις συγκεκριμένες περιοχές, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατεδάφισης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της η επεξεργασία της εξουσιοδοτικής απόφασης του ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία θα ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια για τις κατεδαφίσεις. Ειδική ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει, επίσης, σημαντικά την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις αυθαίρετες κατασκευές, η οποία μαζί με τον ηλεκτρονικό πίνακα των κριτηρίων και παραμέτρων και τη βαθμολογία ιεράρχησης των κατεδαφίσεων θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του νόμου. Εντός των προσεχών ημερών εξάλλου, εισάγεται προς επεξεργασία στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την ταυτότητα του κτιρίου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που αφορούν σε ακίνητα.

Πού έγιναν κατεδαφίσεις, που θα γίνουν

Οι κατεδαφίσεις, πάντως, είναι γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης στη Βουλή. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα είχε ζητήσει να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Ελλάδα. Όπως λοιπόν ενημερώθηκε η Βουλή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 365 καταγραφές αυθαίρετων κατοικιών. Από αυτές, για 172 έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν υλοποιηθεί ήδη 22 κατεδαφίσεις (Ζαχάρω, Πάλαιρος), με την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα και έχει ήδη προκηρυχθεί ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Ταυτόχρονα, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία, για την άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες. Η Ειδική Υπηρεσία συντονίζει αντίστοιχους διαγωνισμούς για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου, καθώς βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.

NewsIt.gr