Νορβηγοί γεωλόγοι: Η Ελλάδα έχει τρεις υποσχόμενες περιοχές που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ποιες είναι οι περιοχές που κρύβουν “θησαυρό”

Τρεις πολλά υποσχόμενες περιοχές, μία στα βορειοδυτικά των Παξών και στα δυτικά της Κέρκυρας, μία στο Κατάκολο και μία χερσαία στα Ιωάννινα, εντόπισαν οι Νορβηγοί της PGS κατά την παρουσίαση που έκαναν χθες στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων (AAPG) που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Οπως δημοσιεύουν Τα Νέα πρόκειται για περιοχές με γεωλογικά δεδομένα, δομή και ηλικία πετρωμάτων παρόμοια με θαλάσσιες εκτάσεις στην Αλβανία και στην Ιταλία, όπου ήδη έχουν βρεθεί και εξορύσσονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι τρεις ζώνες

Η ζώνη των Παξών (βορειοδυτικά των Παξών, δυτικά της Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων (τέτοια που να μπορεί να «παγιδεύσει» πετρέλαιο ή αέριο) με τη λεγόμενη Απούλια ζώνη στη Νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε μέχρι το Μπάρι και τη Φότζια, όπου εξορύσσεται ήδη πετρέλαιο

Το Κατάκολο (τμήμα της Ιόνιας ζώνης) που προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη Νότια Αλβανία.

Τα Ιωάννινα, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο, επίσης στη Νότια Αλβανία. Επισημαίνεται ότι στην Αλβανία έχουν εντοπιστεί πολλές ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές και διόλου τυχαία πρόσφατα επένδυσε εκεί η αγγλοολλανδική Shell.

parapolitika.gr