Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Πρέπει να κάθονται στο εδώλιο οι πολιτικοί

Την ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε μια σειρά από απολύτως αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, επισημαίνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε όλες τις συζητήσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό με στενούς συνεργάτες του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως η κοινωνία «βράζει», οι Έλληνες απαιτούν ισονομία για όλους και θέλουν πολιτικούς που να κρίνονται από τη Δικαιοσύνη όπως κάθε πολίτης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του πολιτικού κόσμου, εκτιμά ότι «η Ελλάς δεν μπορεί να βγει από τη βαθιά κρίση στην οποία παραδέρνει πολλά χρόνια τώρα, αν δεν γίνουν βαθιές αλλαγές στο Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι αναθεωρητική και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα τη σχετική πρωτοβουλία».

Έχοντας αντιληφθεί την οργή του κόσμου για την ατιμωρησία των πολιτικών που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί σήμερα επιτακτική όσο ποτέ την ανάγκη ο πολιτικός να δικάζεται από τον φυσικό του δικαστή, όπως συμβαίνει με τον τελευταίο Έλληνα πολίτη.

«Η μεταπολίτευση φέρει το στίγμα, το βάρος της ντροπής του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει την ατιμωρησία των υπουργών. Είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε. Δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα;» θέτει το κύριο ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης στις συζητήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα δίνει μεγάλη έμφαση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ περί ανάγκης να υπάρξει απλή αναλογική.

«Τα τελευταία 70 χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική, όταν η αριστερά στερεύει από ιδέες θυμάται την απλή αναλογική», λέει ο πρώην πρωθυπουργός , κάνοντας σαφέστατη τη διαφωνία του με την πιθανότητα να εφαρμοστεί αυτό το εκλογικό σύστημα στη χώρα μας. Εκτιμά μάλιστα ότι ειδικά σε αυτή τη φάση η απλή αναλογική θα ήταν καταστροφική και η χώρα θα οδηγείτο στην ακυβερνησία με δραματικές συνέπειες.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μην διευκολύνεται η πρόωρη διάλυση της βουλής, παρά μόνο για πραγματικά σοβαρούς λόγους και όχι για να εξυπηρετούνται συγκυριακές κομματικές σκοπιμότητες. Και επιμένει σταθερά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μπορούν να εξαντλούν την τετραετία, όπως συμβαίνει στα περισσότερα πολιτισμένα κράτη του δυτικού κόσμου.

Πηγή: newpost.gr