Κίνδυνος από δορυφόρο που πέφτει στη γη τις επόμενες ώρες

Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό δορυφόρο GOCE ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το 2009 για να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας. Αυτός ο δορυφόρος αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να πέσει στη Γη, ωστόσο κανένας από τους αρμόδιους επιστήμονες που παρακολουθούν τη λειτουργία του, δεν είναι σεθέση να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία.

Όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, ο δορυφόρος ζυγίζει περίπου ένα τόνο κι έχει μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα θα εκραγεί και θα διασπαστεί σε κομμάτια, πολλά από τα οποία θα πέσουν αυτούσια στο έδαφος ή σε κάποιον ωκεανό.

Ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η τροχιά που ακολουθεί τον έχει φέρει πολύ κοντά στη Γη. ¨οπως έχουν προβλέψει επιστήμονες του Οργανισμού, περίπου το 20% της μάζας του δορυφόρου κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα δεν θα διαλυθεί από την θερμότητα αλλά θα πέσει σε ξηρά ή θάλασσα σε πολλά κομμάτια.

Υπαρκτή η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος από κομμάτι του δορυφόρου

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς μην χτυπηθεί από κάποιο κομμάτι του δορυφόρου, αλλά παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι υπαρκτή.

Η πτώση θα συμβεί από Κυριακή εως Δευτέρα σύμφωνα με εκτιμήσεις

Ο Ρουν Φλόμπερχάγκεν, επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του δορυφόρου, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από ποιό σημείο της ατμόσφαιρας θα γίνει η επανείσοδος του δορυφόρου και πού θα προσκρούσει. Οι καλύτερες εκτιμήσεις που έχουν κάνει υπολογίζουν ότι η πτώση θα συμβεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, ο δορυφόρος βρισκόταν στα 160 μίλια μακριά από τη Γη και στη συνέχεια άρχισε να περιφέρεται όλο και πιο κοντά στον πλανήτη μας, φθάνοντας τα 100 μίλια προχθές. Εκτελούσε μία πλήρη περιφορά της Γης κάθε 88 λεπτά. Ο δορυφόρος είχε σχεδιαστεί για να ολοκληρώσει την αποστολή του τον Αύγουστο του 2011, ωστόσο οι ειδικοί του ESA διαπίστωσαν εκείνη την περίοδο ότι ο δορυφόρος διέθετε επάρκεια «καυσίμων» και έτσι παρέτειναν την αποστολή μέχρι τώρα. Μάλιστα, τον κατηύθυναν πιο κοντά στη Γη ώστε να λάβει λεπτομερέστερες μετρήσεις.

Αυτή ανεξέλεγκτη είσοδος διαφόρων δορυφόρων, από το διάστημα στη Γη, είχε προκαλέσει στο παρελθόν έντονες επικρίσεις καθώς υπήρχε πάντα ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών. Το 2008, ο ΟΗΕ υιοθέτησε μέτρα προστασίας απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, όμως ο συγκεκριμένος δορυφόρος είχε ήδη σχεδιαστεί για να τελειώσει τη ζωή του με αυτόν τον παράδοξο τρόπο.