Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Νοεμβρίου 2013

Οι αναφορές στη Λευκωσία του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη και οι ανακοινώσεις του Προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ για παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των επιχειρήσεων, οι χωρίς – μέχρι στιγμής – αποτέλεσμα προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για γεφύρωση του χάσματος σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν, η αναθέρμανση της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Λιβάνου και η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την επικαιροποίηση του μνημονίου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.
Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ανάσα €250 εκατ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» γράφει ότι στήριξη στις εμπορικές συναλλαγές των κυπριακών επιχειρήσεων δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενέκρινε για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη καταθέτουν ιδέες και εναλλακτικές προτάσεις, μετά την κοινή διαπίστωση ότι όσο περνούν οι ημέρες, αντί συμφωνίας τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ακόμη, γράφει ότι Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν να αρχίσουν άμεσα συνομιλίες για συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
«Μνημονιακοί κατά αντι-μνημονιακών» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Σημερινή» και γράφει ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης πυροδότησαν νέες συγκρούσεις στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ προσθέτει ότι σχηματίζονται πλέον καθαρά δύο μέτωπα, με Κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ από τη μια, με το ΕΥΡΩΚΟ να τηρεί αποστάσεις, και ΑΚΕΛ-Συμμαχίας Πολιτών-Οικολόγων από την άλλη, με την ΕΔΕΚ να τηρεί πιο ήπια στάση. Εξάλλου, σε άλλο θέμα γράφει ότι διαιτητής και ποδοσφαιριστής πιάστηκαν στα δίκτυα της Αστυνομίας σε σχέση με στημένο παιχνίδι. Επίσης, παρουσιάζει γκάλοπ που δείχνει ότι οι πολίτες δεν συμμερίζονται τα συμπεράσματα της Τρόικας, αλλά βλέπουν να έρχονται τα χειρότερα.
Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ώρα χρεών και εκποιήσεων» γράφει ότι η ώρα της αλήθειας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την κατάσχεση ενυπόθηκων ακινήτων πλησιάζει και τίθεται πλέον με συγκεκριμένο επιτακτικό πλάνο από την Τρόικα. Επίσης, γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει τις διαφορές των δύο πλευρών ως προς το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και επιχειρούν δια του πάρε-δώσε να γεφυρώσουν τις διαφορές. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ερευνά την υπόθεση μιας αλλοδαπής που γέννησε κατά παραγγελία και πούλησε το παιδί της σε ζευγάρι.
Υπό τον τίτλο «Επί ποδός αγώνα» η «Χαραυγή» γράφει ότι με δεδομένη της άτεγκτη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για ξεπούλημα – όπως αναφέρει – του εθνικού πλούτου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι δεν πρέπει να γίνονται αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν που να παραβιάζουν τη συμφωνημένη βάση και δηλώνει, μέσα στα πλαίσια αυτά, έτοιμο να στηρίξει τον Πρόεδρο. Ακόμη, γράφει ότι σφίγγει η τροϊκανή θηλιά στην Υγεία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Χρυσωρυχείο οι χειμερινές πτήσεις από Ρωσία» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η συμφωνία για τη φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από τη Ρωσία μπορεί να φέρει ακόμη 300 χιλ. τουρίστες στο νησί. Ακόμη, αναφέρει ότι Κύπρος και Λίβανος θα συνομιλήσουν για το φυσικό αέριο. Επίσης γράφει ότι σούπερ-τυφώνας σφυροκοπά τις Φιλιππίνες.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” με τίτλο «Χείρα βοηθείας» γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σωστή τροχιά για την ανάκαμψη και δεν είναι μόνη, ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις των δύο αξιωματούχων της ΕΕ στη Λευκωσία, του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ και του Προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες του νέου κτιρίου του ΘΟΚ, η θραύση των υαλοπινάκων οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια. Ακόμη, αναφέρει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διέρχονται δύσκολη περίοδο.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)