Με 153 ΟΧΙ απερρίφθη η πρόταση μομφής – 124 ΝΑΙ, 17 ΠΑΡΩΝ

Με 153 ΟΧΙ έναντι 124 ΝΑΙ και 17 ΠΑΡΩΝ απερρίφθη η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 294 βουλευτές.  Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Παρών ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.
Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την διαδικασία με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και Μ. Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν ασθενείς και με επιστολές τους στο προεδρείο εξέφρασαν την πρόθεση αν ήταν στη Βουλή να ψήφιζαν ο μεν πρώτος ΟΧΙ ο δε δεύτερος ΝΑΙ. Ωστόσο η πρόθεσή τους δεν προσμετρήθηκε καθώς δεν αποτελούσε ψήφο αλλά πρόθεση ψήφου.
Με επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγ. Βενιζέλου, γνωστοποίησε στο προεδρείο του Σώματος ότι η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη δεν ανήκει πλέον στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.  Η κ. Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διεγράφη αυτομάτως από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε σε “μονομαχία” τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού:

“Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη. Περισσότερο ενισχυμένη. Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έξοδό του από το κοινοβούλιο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε εκλογές έδωσε ο πρωθυπουργός με το που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λέγοντας “Δε σας κάνω τη χάρη: Εκλογές θα γίνουν το 2016”. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε επίσης “Έχετε χάσει μήπως την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας; Σας ενόχλησε μήπως η παλλαϊκή μεγαλειώδης συγκέντρωσή σας απόψε;”.

Συνέχισε αναφερόμενος στην ΕΡΤ λέγοντας “η Δικαιοσύνη έχει προ πολλού αποφασίσει για τη νομιμότητα της απόφασής μας να κλείσουμε την ΕΡΤ”.

Σχετικά με τη χρονική στιγμή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής είπε “Ο κ. Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια την στιγμή που καταθέτει την πρόταση μομφής… Τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές” και πρόσθεσε “εκ του ασφαλούς κάνετε την πρότασή σας γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα περάσει”.

Χαρακτήρισε παράσταση την πρόταση μομφής και δήλωσε “με την παράσταση που στήσατε επιχειρείτε να κατευνάσετε τα δικά σας στελέχη…. Αν πράγματι έχετε αλλάξει ρότα και μυαλά θα έπρεπε όχι να μας κάνετε μομφές, αλλά να μας βοηθάτε”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης “ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σύγχυση. Κάποτε πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας” και πρόσθεσε “Ακούστε το, θα σας κάνει καλό, το λέει και ο Σαίξπηρ. Από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή… Από το γελοίο στο σοβαρό η απόσταση είναι τεράστια!”.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε “Η Ελλάδα έχει πετύχει την πιο θεαματική – κι έχει δίκιο ο Στουρνάρας – μείωση επιτοκίων και εσείς ακόμη ψάχνετε πώς θα μειώσετε τα επιτόκια”.

Συνέχισε την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι ανίκαννοι να γίνουν κυβέρνση και μάλιστα “Δεν μπορείτε να γίνετε καν αντιπολίτευση. Δεν σας βγήκαν τα πεζοδρόμια και επιστρέψατε στη Βουλή. Όμως η Βουλή δεν είναι πεζοδρόμιο”. Πρόσθεσε “Τα μερκελιστές και υπάλληλοι των τοκογλύφων να τα κόψετε ” κάνοντας λόγο για σεβασμό στους βουλευτές και συμπλήρωσε “Ποιοι τα λένε αυτά; Εσείς, η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που είναι σε μόνιμο παραλήρημα”.

Για την οικονομία

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε την ομιλία του σχετικά με τα θέματα που αφορούν την οικονομία. “Ο λαός μας έστειλε εδώ για να λύσουμε την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Να λοιπόν ο οδικός χάρτης της εξόδου από την κρίση”.

Απαριθμώντας τα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση είπε:

– Το πρώτο βήμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Οχι μόνο καλύπτουμε τα εξοδα μας αλλά δημιουργούμε και πλεόνασμα
– Το δεύτερο βήμα είναι η ανάκαμψη. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης
– Το τρίτο βήμα θα είναι η εμπιστοσύνη. Ακόμη έχουμε δρόμο… την βασική στροφή όμως την πετυχαίνουμε
– Το τέταρτο βήμα είναι να ξαναβγούμε στις αγορές, να δανειζόμαστε σαν κανονική χώρα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξαναβγούμε στις αγορές προς το τέλος της επόμενης χρονιάς

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του λέγοντας “Το 2016 θα έχουν γίνει εκλογές με την λήξη της τετραετίας. Μέχρι τότε θα έχουμε βγάλει την χώρα από το πρόβλημα”.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής αμέσως μετά τον Φώτη Κουβέλη. Χαρακτήρισε εθνικά ανεύθυνη της πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, την ώρα που επιχειρείται η έξοδος από το μνημόνιο” δήλωσε και συνέχισε “Τώρα που πρέπει να σταλεί παντού, και εσωτερικά και εξωτερικά, μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια”. Ανέφερε επίσης ότι “Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: δεν πειράζει που θα καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θα πέσει”.”Πέταξε” πλάγιες βολές στον Φώτη Κουβέλη που δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ, λέγοντας πως το ΠΑΡΩΝ σημαίνει έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση. ¨οπως χαρακτηριστικά ανέφερε “Το ΠΑΣΟΚ είναι πυλώνας σταθερότητας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υπάρχει. Γι’ αυτό το λόγο κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου, του αμφιρρέποντος λόγου. «Παρών» δηλώνουν επειδή τους το επιτρέπουμε εμείς να δηλώνουν «παρών»”.Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως είναι “άτιμη η πράξη του συκοφάντη” καθώς και ότι “οργανωμένα συμφέροντα κινούνται πολύ κοντά σου”.  Χαρακτήρισε επίσης προκλητική τη συγκέντρωση αυτήν την ώρα έξω από τη Βουλή λέγοντας χαρακτηρίζοντάς τη ως “καρικατούρα των αγανακτισμένων”.Μεταξύ άλλων τόνισε “Εμείς έχουμε κάνει την τραγικά δύσκολη επιλογή, αλλά, εν τέλει, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει κυβέρνηση και σταθερότητα. Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μοιραζόμαστε μια κοινή αίσθηση ευθύνης” και πρόσθεσε “Δεν αποδέχομαι ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το κακό πρώτο πρόγραμμα και οι άλλοι τις διορθώσεις”. Συνέχισε λέγοντας “Όσοι νομίζουν ότι μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη – αν αυτή είναι η τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα- υπάρχουν περιθώρια για σκληρότερη διαπραγμάτευση αυτά να τα πείτε σε άλλον, όχι σε μένα… Από το δικό μου γραφείο έφυγε η τρόικα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011”.Απευθυνόμενος πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε “Ευρώ χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχει. Υπάρχει κάτι τρισχειρότερο: Υπάρχει μνημόνιο χωρίς ευρώ…. Το φτηνό παιχνίδι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας έχει όρια!” τόνισε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση.

“Υποφέρει ολοένα και μεγαλύτερο μέρο του πληθυσμου κι εσείς μας ρωτάτε για ποιο λόγο κάνουμε μομφή” ανέφερε και συνέχισε “κάνουμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα”.

“Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε έστω και στοχιεωδώς την κοινωνική κρίση” και πρόσθεσε η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του λαού προς την κυβέρνηση.

“Χιλιάδες πολίτες ισοπεδώνονται από τη φορολογική λαίπαλα” τόνισε και απευθυνόμενος στο Σαμαρά τόνισε “δε μπορείτε πρωθυπουργέ” γι’ αυτό η δυσπιστία. “Η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια αλλά κι εσείς δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ” δήλωσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτικών καναλιών και σημείωσε “Κυβερνάτε με ΜΑΤ και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η βάρβαρη πολιτική θέλει και βάρβαρα μέσα να επιβληθεί”

Μιλάτε για success story όταν οι ίδιοι οι δανειστές μιλούν για λάθος πολιτική. “Μιλάτε για success story λες και βρίσκεστε σε άλλη χώρα και χωρίς ντροπή πάνω στα ερείπια που δημιουργήσατε” πρόσθεσε.

“Αλήθεια κύριε Σαμαρά, είναι μαχαιριά να μιλήσουμε για όλα αυτά ή μήπως είναι γκιλοτίνα για την χώρα να συμβαίνουν όλα αυτά;” δήλωσε.

“Οι διαβεβαιώσεις ότι δε θα πάρετε νέα μέτρα είναι ψεύτικες κ. Σαμαρά” είπε και πρόσθεσε “με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό, κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται… Λέτε ότι διαπραγματεύεστε…Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας;” ρώτησε.

Επεισόδιο με τον πρωθυπουργό

Ακολούθησε πρωταφανές επεισόδιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού με αφορμή τη δήλωση που είχε ως παραλήπτη τον κ. Σαμαρά. “Προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το κουβαλάτε και στις πλάτες σας. Το αντιλαμβάνομαι, είναι βαρύ το φορτίο” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας στον Σαμαρά “Κοιτάξτε με δεν είναι κακό”. Ο πρωθυπουργός επενέβη τότε λέγοντας “Κοιτάω προς τα εκεί για να μην γελάω”.

Ζήτησε ισχυρή εντολή για να ακυρώσει το μνημόνιο λεγοντας χαρακτηριστικά “Μας ρωτάτε αν μπορούμε να ακυρώσουμε το μνημόνιο… Αυτό ακριβώς είναι το δράμα σας, ότι δεν μπορείτε να το ακυρώσετε. Για την ακρίβεια καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο!… Η λύση είναι οι εκλογές που θα δώσουν ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας”.”Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για χρέος και χρεολύσια…. ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους” τόνισε.Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας “Με ρωτάτε διαρκώς πού θα βρείτε τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση; Αυτοί που τα φάγανε μαζί ρωτάνε…” και πρόσθεσε “Από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο χάνει 1,5 δισ. ετησίως. Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ακόμη 800 εκατ. ευρώ. Από το κλείσιμο της ΕΡΤ το Δημόσιο ζημιώθηκε πάνω από 200 εκατ.ευρώ, 300 εκατ.ευρώ λένε οι εργαζόμενοι. Γιατί πρέπει να πληρώνει ο λαός τις εμμονές σας;”.

Για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

“Σκάνδαλο υποβρυχίων κύριε πρωθυπουργέ… Έχετε ακούσει τίποτα γι’ αυτό; Μην ανυπομονείτε κύριε Βενιζέλο. Ένα – ένα θα τα πηδάτε τα εμπόδια σ’ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, αν τα πηδήξετε τελικά…” ειπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε “τα υποβρύχια σαπίζουν στον Σκαραμγκά, 1200 εργαζόμενοι είναι άνεργοι και ο κ. Σάφας διεκδικεί και δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου”.

Ζήτησε εκλογές τώρα

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας εκλογές τώρα λέγοντας χαρακτηριστικά “Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες, στους Έλληνες. Εσείς έχετε; Αν ναι, ιδού η λύση: Ιδού οι εκλογές, ιδού η Δημοκρατία”.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς μίλησε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος δήλωσε πως “μια πρόταση δυσπιστίας αυτήν την ώρα αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας” και πως η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ. Διαβάστε εδω τη σχετική είδηση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Διμέτωπο στον κυβερνητικό πόλο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε η Αλ. Παπαρήγα κατά την παρέμβασή της στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας …
που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις», τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
«Δύο βασικές προτάσεις κυριαρχούν στη σημερινή Βουλή. Η αυθεντική πρόταση του φιλελεύθερου πόλου για φιλελεύθερη ανάπτυξη και η ιμαντισιόν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όμως και οι δύο είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επιβιώσουν οι καρχαρίες», εκτίμησε η Αλ. Παπαρήγα.
Η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ σχολίασε και την συζήτηση που είχε προηγηθεί ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη για τον διπολισμό στην πολιτική ζωή, λέγοντας ότι «δικομματισμός και διπολισμός είναι να στριμώχνεται ο λαός από την μια μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από την αυταπάτη, και να μην αλλάζει τίποτα παρά μόνο να αλλάζει η κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε: «καταλαβαίνετε γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς στην αντιπολίτευση». «Δεν θέλουμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του, αλλά κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της», είπε.

ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΣΘΗΣΗ

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Τέρενς Κουίκ. Σε τελείως διαφορετική γραμμή από όλους τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που μίλησαν ως τώρα, ο κ. Κουίκ επετέθη με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τα στελέχη του «φωτογραφίζονται με τους τουρκόφωνους στη Θράκη κάτω από την πράσινη σημαία», ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η «συνιστώσα της δραχμής και των λαθρομεταναστών» και ότι τα στελέχη του τρέχουν να υπερασπιστούν στα δικαστήρια όσους κατηγορούνται για φθορά ξένης περιουσίας ή «για να μην αναφέρω», όπως είπε χαρακτηριστικά «για τρομοκρατία».

Ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ το πιο συστημικό κόμμα της βουλής, ανέφερε ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση χωρίς να έχει πρόγραμμα για να κυβερνήσει και πρόσθεσε ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν θα γίνουν ποτέ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουίκ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι θα δώσει θετική ψήφο στην πρόταση μόνο γιατί θεωρεί πως πρέπει να πάμε σε εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικού σκοπού και όχι για το λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη δυσπιστία προς την κυβέρνηση.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κουίκ επιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφοροποίησή του από όλους τους βουλευτές του κόμματος ήταν εμφανής, ενώ στους διαδρόμους της βουλής, βουλευτές σχολίαζαν ότι με αυτή την τοποθέτηση θέλει να δείξει τη διαφωνία του με την πολιτική που ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε τακτά χρονικά χρονικά διαστήματα έχει μιλήσει για μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Τριγμούς στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ηχηρή τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος δήλωσε ότι εξαναγκάζεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ειδικότερα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σήμερα η κυβέρνηση παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης του αλλά αυτό είναι υφαρπαγή «δεν αξίζει αλλά με αναγκάζετε» είπε, και κάλεσε την κυβέρνηση να τολμήσει σε σειρά θεμάτων με πρώτο να βάλει χρονοδιάγραμμα στην παραμονή της τρόικας στη χώρα.

ΚΑΨΗΣ
Εντωμεταξύ η ομιλία του αρμόδιου υφυπουργύ Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή «ανέβασε» το θέμα της ΕΡΤ προκαλώντας αντιπαράθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Αν δεν μπαίναμε στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής δεν θα έβγαινε η Προεδρία» είπε ο κ. Καψής αιτιολογώντας την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ προκαλώντας την παρέμβαση Λαφαζάνη ο οποίος μίλησε για μία παμβρώμικη επιχείρηση και χαρακτήρισε τον κ. Καψή Υπουργό του «μαύρου» των «ΜΑΤ» και των αστυνομικών παρεμβάσεων και κατέληξε «να χαίρεστε την ιδιότητά σας» .
«Δεν μου αρέσουν καθόλου τα ΜΑΤ, αλλά αυτά επιβλήθηκαν από μια χούφτα εργαζομένων, που εσείς είπατε, γιατί οι πλειοψηφία ήθελε να ανοίξει η τηλεόραση. «Αυτούς αντιπαλεύεστε» κατέληξε ο υφυπουργός.

Ο κ. Καψής έβαλλε και κατά του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι είναι «μαλακός στο εξωτερικό και σκληρός στο εσωτερικό» ενώ πρόσθεσε ότι η ομιλία Τσίπρα στα Αγγλικά ήταν πολύ διαφορετική από αυτή στα ελληνικά. «Είναι σα να έχει κάνει παρέμβαση ο κ. Λαφαζάνης, Στα αγγλικά έλεγε δεν θα βγούμε από το ευρώ και στα ελληνικά λέει δεν θα βγούμε εθελοντικά από το ευρώ»

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης κατέληξε την ομιλία του επικαλούμενος μια κινέζικη παροιμία που λέει «να προσέχεις τι εύχεσαι» και τόνισε «η πατρίδα δεν κινδυνεύει, προχωράει και έχει προοπτική εξόδου από κρίση. Αν πάρετε εσείς την κυβέρνηση έχετε τον κίνδυνο να σκάσει η χώρα στα χέρια σας. Δεν το εύχομαι για την πατρίδα ούτε και για εσάς».

ΚΑΙ …ΦΥΛΑΚΕΣ

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, ο οποίος, διάβασε μια επιστολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για την κατάσταση των φυλακών και κλείνοντας την τοποθέτησή του απευθύνθηκε προς το προεδρείο και είπε “να διαβιβάσετε αυτή την ανθρωπιστική έκκληση προς την κυβέρνηση, να φτιάξετε φυλακές γιατί μπορεί να σας χρειαστούν”.

Αμέσως ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας του ζήτησε το λόγο τονίζοντας «Δεν το κατάλαβα αυτό. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πάει φυλακή;». ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά ανέφερε «Δεν περίμενα ποτέ να ακούσω να μου πει κάποιος μέσα στη Βουλή πως θα πάω φυλακή».

Στην τοποθέτηση Παναγούλη αντέδρασε και η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή η οποία έκανε λόγο για πρόσωπα που ανέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας «ντροπή για το Κοινοβούλιο και την αξιωματική αντιπολίτευσης».

Στην πρόκληση Παναγούλη αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελής Καψής, ο οποίος έκανε λόγο για αμετροέπεια εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζουν το ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κάλεσε να πάρει αποστάσεις.

«Εμείς φυλακές θα φτιάξουμε γιατί μας το ζητάει το ΣΔΟΕ» είπε με νόημα απευθυνόμενος στο Στάθη Παναγούλη, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Χριστογιάννης.

Λαμβάνοντας το λόγο η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, διερωτήθηκε γιατί επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής, «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα για πρώτη φορά σε πλεονεκτική θέση, γιατί έχει πλεόνασμα».

«Προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό ότι δεν έχετε πρόταση. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι», είπε η βουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθησηότι «παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα βγει τελικά ενισχυμένη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού.

«Η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μομφή στη λογική, τις θυσίες του λαού, την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις δυνάμεις που θέλουν να κρατηθεί η χώρα όρθια» πρόσθεσε.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Κ.Γιοβανόπουλος εξέφρασε την ευχή  να πέσει η κυβέρνηση την Κυριακή. «Τρεις λογιστές σας τραβούν από την μύτη. Τρεις άνθρωποι των πτωχοτραπεζών» είπε χαρακτηριστικά.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της μη συμμετοχής στη συζήτηση των τριών βουλευτών της ΧΑ, που έχουν προφυλακιστεί, αλλά και για τις «προαναγγελθείσες διώξεις» εις βάρος της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Η ομιλία του προκάλεσε την παρέμβαση του Ευ.Μεϊμαράκη, ο οποίος επανέλαβε ότι για το θέμα των τριών βουλευτών αρμόδια είναι η δικαιοσύνη.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Π.Οικονόμου, τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα δηλώσει «παρούσα» στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, πράγμα που όμως «δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και τον ξένο παράγοντα».

Η Ολομέλεια διέκοψε στις 4 το απόγευμα. Η Ολομέλεια θα επανέλθει στις 6 το απόγευμα μέχρι περίπου τις 11 το βράδυ.

Κασιδιάρης: Επίθεση στην Κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, …
χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την απόφαση να κρατηθούν εκτός Βουλής οι τρεις «πολιτικοί κρατούμενοι» βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κασιδιάρης εξαπέλυσε προσωπική απόφαση κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παρενέβη στη δικαστική εξουσία, καθώς μέσω τηλεφώνου απαίτησε τη φυλάκιση βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. «Έχετε καταντήσει φερέφωνό σας την ελληνική Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είπε ότι «δεν δένει» η εγκληματική οργάνωση, ενώ απαίτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόπανο» και χαρακτήρισε καταφανέστατα αντισυνταγματική την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν μόνο εκπρόσωποι κομμάτων που υπηρετούν αντεθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Κασιδιάρης.

Παρέμβαση Αρτ. Ματθαιόπουλου στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος αναφέρθηκε στην απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών, ζήτησε να τους δοθεί άδεια να συμμετέχουν και χαρακτήρισε «άδικη, άκυρη» την διαδικασία. «Να αφήσετε τους συναγωνιστές να ασκήσουν τα καθήκοντα τους ως νόμιμοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού», είπε και δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνους τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.