Πρώτος Έλληνας στο μαραθώνιο, ο Χιώτης Χριστόφορος Μερούσης

Μέσα σε αποθέωση από τους θεατές που βρίσκονταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κενυάτης, Χίλαρι Γέγκο, ήταν ο μεγάλος νικητής του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας…

Ο Αφρικανός πρώτευσε με χρόνο 2:13:59 και έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα από τους φίλους του αθλητισμού, που είχαν συρρεύσει στο Καλιμάρμαρο. Oι συμπατριώτες του, Κιμέλι Νίξον και Ντέβιντ Ρούτοχ ακολούθησαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στο Μαραθώνιο ήταν  ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 2:23΄.59΄΄.
Οι περίπου 11.000 δρομείς ξεκίνησαν το πρωί από το Μαραθώνα για την ιστορική διαδρομή, που είχε τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Στην περιοχή βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της IAAF, Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του: «Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που τόσο πολλοί άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή για μία τόσο σημαντική εκδήλωση. Ο Μαραθώνιος αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τα παιδιά για να έρθουν κοντά στον κλασικό αθλητισμό. Αυτός ο αγώνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα».
Παράλληλα με την εκκίνηση στον Κλασικό Μαραθώνιο, δόθηκε και εκείνη των 10.000 μέτρων από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, έδωσε το έναυσμα στους 8.000 δρομείς, μεταξύ των οποίων  βρέθηκαν γυναίκες, παιδιά,  ηλικιωμένοι που θέλησαν τα κάνουν τα 5.000 ως μια όμορφη πρωινή βόλτα, άτομα με ειδικές ανάγκες που έστειλαν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και ζωής προς όλο τον πλανήτη.
Στα 5χλμ. νικητής ήταν ο Κώστας Νακόπουλος, ο οποίος δήλωσε μετά τον τερματισμό του: «Το χάρηκα πολύ. Μου φάνηκε πιο εύκολη η φετινή διαδρομή. Απλά επειδή ήμουν υγιής έμεινα με το πρώτο γκρουπ και έφυγα στο τέλος».
Στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες πρώτη ήταν η Κατερίνα Μπερδούση. Στην κούρσα των 5χλμ συμμετείχε και η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, το 2011 και το 2013, Έντνα Κίπλαγκατ.
Η Αναστασία Καρακατσάνη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε πρώτη στα 10χλμ, όπου πρώτευσε ο Ρώσοε, Ιαντγκαρόφ Ισταντέρ. Δεύτερος στους άνδρες τερμάτισε ο Κώστας Δρόσος.
Πηγή : naftemporiki.gr