Ο Κυπριακός Τύπος 10 Νοεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο πλευρών για έναρξη των συνομιλιών, θέματα που αφορούν την οικονομία όπως είναι τα επισφαλή δάνεια και οι εκποιήσεις και η υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας βρέφους στη Λάρνακα, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους. Επίσης, φιλοξενούνται συνεντεύξεις από πολιτικούς και άλλους παράγοντες του τόπου για θέματα της επικαιρότητας.

«Πάμε για ‘κοινή διακήρυξη’ κορυφής» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι στόχος είναι να διανυθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου για επίλυση του Κυπριακού μέσω της ‘κοινής διακήρυξης’ και ότι διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή περίπου ως μισή λύση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην παράνομη υιοθεσία βρέφους και παραλληλίζει την υπόθεση με την πρόσφατη αποκάλυψη για τη μικρή Μαρία στην Ελλάδα. Σε άλλο δημοσίευμα η «Α» αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο Ανώτατο Συμβούλιο χθες και κάνει λόγο για άνοιγμα ΔΗΣΥ στο μεσαίο χώρο.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Έξι χιλιάδες ακίνητα στη λίστα των εκποιήσεων» και αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ τα ακίνητα που πιθανό να εκποιηθούν κατά τα προσεχή χρόνια ανέρχονται στις έξι χιλιάδες και ότι η Τρόικα φέρεται να συναινεί στην διαμόρφωση οδικού χάρτη για περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων στα επισφαλή δάνεια. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Σ» αναφέρεται σε σκληρό πόκερ για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος . Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Τούρκοι συζητούν την Αμμόχωστο μόνο στο πλαίσιο λύσης και ισχυρίζονται ότι η ε/κ πλευρά  υπαναχώρησε για την Τύμπου.

Υπό τον τίτλο «Τέλος ανοχής για κακοπληρωτές» ο «Φιλελεύθερος» προβάλλει στο κύριό του θέμα συνέντευξη του νέου διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων στα επισφαλή δάνεια και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών. Αλλού αναφέρει ότι υπάλληλος της κλινικής στην οποία έγινε η παράνομη αγοραπωλησία του  βρέφους στη Λάρνακα ‘κάρφωσε’ την υπόθεση στην Αστυνομία και ότι η μητέρα πήγε για έκτρωση και πείσθηκε να πωλήσει το μωρό της. Επίσης στην πρώτη του σελίδα ο «Φ» προβάλλει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο θέμα της Ελληνικής Τράπεζας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Δίκτυο αλληλεγγύης» και αναφέρεται σε μεγάλη εκστρατεία του λαϊκού κινήματος για συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών αλλά και για παροχή υπηρεσιών σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας και ότι η πρωτοβουλία αυτή θα καλύπτει οκτώ ενότητες. Αλλού γράφει ότι είναι ανάστατοι οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου από τον εντοπισμό ενεργών βλημάτων σε χωράφια κοντά στο πεδίο βολής της περιοχής. Η «Χ» επίσης προβάλλει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρύτανης του ΠΚ συνδιαμορφώνουν, όπως γράφει, πρόταση για εναλλακτική διαδικασία εισδοχής φοιτητών στο  Πανεπιστήμιο.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Κράτηση μωρού μετά την παράνομη υιοθεσία» και αναφέρεται στην υπόθεση της Λάρνακας και την σύλληψη πέντε προσώπων μεταξύ των οποίων και γνωστός μαιευτήρας της πόλης και ότι για την παράνομη πράξη δόθηκαν 10,000 ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι οι Επίτροποι Διοικήσεων και Παιδιού διερευνούν υποθέσεις στο τμήμα μετανάστευσης, όπου παιδιά αφήνονται χωρίς τους γονείς τους οι οποίοι κρατούνται σε χώρους κράτησης ή φυλακίζονται. Επίσης, γίνεται αναφορά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας για παράπονα κατοίκων στη περιοχή του Τάφου των Βασιλέων στην Πάφο λόγω των οδικών έργων.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Λύση εξπρές μετά το ανακοινωθέν» και γράφει ότι η θετική κατάληξη των συναντήσεων Μαυρογιάννη-Ερτούγ θεωρείται το ήμισυ του παντός για την λύση. Αλλού αναφέρει ότι τα Πανεπιστήμια στην Αθήνα ανοίγουν τη Δευτέρα με μεγάλη καθυστέρηση μετά τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων. Σε άλλο δημοσίευμα η «Κ» αναφέρει ότι η Τρόικα είναι έτοιμη να παράσχει εισηγήσεις και τεχνογνωσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η μείωση των οποίων θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η «Μάχη» με τίτλο «Ωραία η Ελένη» γράφει στο κύριό της θέμα ότι η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συγχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ κατά 85%. Αλλού προβάλλονται οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε διάλογο κωφών στο Κυπριακό. Επίσης γράφει ότι παρατηρούνται αυξημένα φαινόμενα παραβατικότητας και επιθετικής συμπεριφοράς στα σχολεία.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)