Ομιλία του ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γεροντόπουλου στην Υπουργική Σύνοδο ASEM

(Νέο Δελχί, 11-12.11.2013)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος απηύθυνε ομιλία, σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στο Νέο Δελχί, στην Υπουργική Σύνοδο Ευρώπης-Ασίας (ASEM) που έχει θέμα “Bridge to Partnership for Growth and Development”.

Ο κ. Γεροντόπουλος, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, μετέφερε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ για το φονικό τυφώνα που έπληξε τις δυο χώρες.

Κατά την παρέμβασή του, που είχε θέμα «Αναζωογονώντας την ανάπτυξη», ο Υφυπουργός Εξωτερικών προέβη στις εξής επισημάνσεις:

«Είναι εμφανές ότι η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή. Οι διεθνείς οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες και έτσι απαιτούνται παγκόσμιες λύσεις.

Η Ασία και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται, δίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στον οικονομικό πυλώνα του ASEM, με συχνές συναντήσεις οικονομικών εμπειρογνωμόνων, πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών και από τις δύο πλευρές.

Η Ασία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν την κοινή πρόκληση της διασφάλισης θέσεων εργασίας και οικονομιών παραγωγής, καθώς και βιώσιμης ανάπτυξης που θα αναζωογονήσει τις οικονομίες, αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Οι δυο εταίροι έχουν να κερδίσουν από μια ειλικρινή ανταλλαγή σε αυτές τις κοινές οικονομικές προκλήσεις. Αυτός ο διάλογος θα ωφελήσει τους διμερείς δεσμούς Ευρώπης-Ασίας αλλά και επιπλέον θα προσφέρει την αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε ιδέες για την προώθηση ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου για τις οικονομικές αγορές που θα περιορίσει τις υπερβολές και θα μειώσει τις ανισορροπίες.

Αυτή τη στιγμή, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προωθώντας ευκαιρίες για τις εταιρίες, τους επενδυτές και τη βιομηχανία.

Ιδίως από την ελληνική προοπτική, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη είναι δομικά και άρρηκτα συνδεδεμένες. Αυτή η διασύνδεση θεωρείται θέμα υψίστης προτεραιότητας για την επερχόμενη Ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση χρέους. Η Ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής έτσι ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας.

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα βελτίωσης στον τομέα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.

Ο τρέχων στόχος είναι η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και οι κύριοι οικονομικοί δείκτες παρέχουν σταθερή αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά.

Η Ελλάδα παραμένει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία και τα ναυπηγία, η ενέργεια και ο τουρισμός».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ..