Τουρκικός “εμφύλιος” στην Θεσσαλονίκη! Γιατί “έκραξαν” τούρκο υπουργό στο σπίτι του Κεμάλ

Πηγή: OnAlert.gr

Έκρυψε η πλειονότητα των Τουρκικών εφημερίδων τις αποδοκιμασίες κατά του Τούρκου υπουργού Μουεζζίνογλου στο σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη από συγκεντρωμένους Μουσουλμάνους που δεν συμφωνούν με την έμφαση στον ισλαμισμό που δίνει η κυβέρνηση του Ερντογάν σε βάρος του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Και εστίασαν οι εφημερίδες στην  καθυστέρηση του τρένου  που έγινε για τεχνικούς λόγους στον Εβρο – που οφείλεται σε καθυστερημένη άφιξη του τρένου στο Πύθιο- εμφανίζοντάς την μάλιστα ως  σκόπιμη από την ελληνική πλευρά!

«Είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ, η Τουρκία είναι κοσμική και κοσμική θα μείνει» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι δίνονταν τον τόνο. Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας κ. Μουεζζίνογλου μετέβη τελικά από τον Εβρο στην Θεσσαλονίκη με ταξί,  όπου – όπως γράφει η εφημερίδα Sol – έγινε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον  του. Ενώ ο κ. Μουεζζίνογλου – που έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή- μιλούσε στον κήπο του σπιτιού του Ατατούρκ αναγκάστηκε να διακόψει μερικές φορές την ομιλία του λόγω των συνθημάτων ορισμένων από τα συγκεντρωθέντα πλήθη που φώναζαν «Παντού είναι Ταξίμ, παντού είναι αντίδραση. Η Τουρκία είναι κοσμική και κοσμική θα μείνει»,γράφει η εφημερίδα.
Μάλιστα η Sol αναφέρεται στο θέμα  με τον τίτλο «Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη: παντού είναι Ταξίμ, παντού είναι αντίδραση», . Στο δημοσίευμα γράφει ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας από πολίτες έγινε μπροστά στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, για τον Υπουργό Υγείας Μουεζζίνογλου που είχε μεταβεί εκεί.για την τελετή στην επέτειο θανάτου του Ατατουρκ.  «Είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ, η Τουρκία είναι κοσμική και κοσμική θα μείνει» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι δίνονταν τον τόνο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Sozcu  με τον τίτλο «Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Υπουργού στο σπίτι του μεγάλου ηγέτη».Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην τελετή που έγινε στο σπίτι του Ατατούρκ και στην πρώτη ομιλία που έγινε από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Τουγρούλ Μπιλτεκίν. Στο μεταξύ, γράφει,κατά την ομιλία του Υπουργού Υγείας της Τουρκίας κ. Μουεζζίνογλου, πολλοί από τους συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ, η Τουρκία είναι κοσμική και κοσμική θα μείνει»
.Η Hurriyet δημοσιεύει για το θέμα ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη, με τον τίτλο «Οι στρατιώτες του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη».Και αυτό διότι πολλοί από τους συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ, η Τουρκία είναι κοσμική και κοσμική θα μείνει».

Το πέπλο για να σκεπαστούv κριτική και συνθήματα

Όλα αυτά ήθελαν να τα κρύψουν οι φιλο-ισλαμιστές γι αυτό και μεγαλοποίησαν άλλες πτυχές, δημιουργώντας ανθελληνικό κλίμα!

Να σημειωθεί ότι – όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα του OnAlert- οι Τούρκοι κατηγορούν τις ελληνικές Αρχές ότι καθυστέρησαν υπερβολικά τις διατυπώσεις -αφήνοντας υπόνοιες ότι αυτό έγινε εσκεμμένα- στα σύνορα και στη συνέχεια κράτησαν για πάνω από δύο ώρες ακινητοποιημένο το τρένο για τεχνικούς, λόγους, με συνέπεια η τουρκική αποστολή να μην καταφέρει να παρευρεθεί στην εκδήλωση.Το τρένο είχε ξεκινήσει από την νύχτα, αλλά το δρομολόγιό του, όπως εξελίχτηκε με τουρκική ευθύνη, ήταν τσίμα-τσίμα αφού έφθασε με δυο ώρες καθυστέρηση εκεί που έπρεπε.Ο ΟΣΕ έκανε τα  πάντα άλλα η τουρκική καθυστέρηση είχε δημιουργήσει ήδη προβλήματα
Ο κ. Μουεζίνογλου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε και ο υπουργός αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του οδικώς.Οι άλλοι επιβάτες- προσκεκλημένοι του  κ. Μουεζζίνογλου –  εμφανίστηκαν εξοργισμένοι  για το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν την τελετή.και σταμάτησαν το τουρκικό τρένο, εντός του ελληνικού χώρου , για να προσευχηθούν  -έκαναν 1 λεπτού σιγή – και στη συνέχεια είπαν τον τουρκικό εθνικό ύμνο στις 09.05, ώρα που ο Κεμάλ Ατατουρκ πέθανε.

Μεγάλη μερίδα του τύπου προβάλει, όπως προαναφέραμε, με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Υγείας και της συνοδείας του στη Θεσσαλονίκη, επί της επετείου του θανάτου του Ατατούρκ.

Μουεζζίνογλου :<<δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει υστεροβουλία>>

Πάντως και ο Τούρκος  Υπουργός κ. Μουεζζίνογλου – που ξέρει τα πραγματικά περιστατικά- απέφυγε στις επίσημες αναφορές να υποστηρίξει τα περί σκόπιμων εμποδίων και ο ρόλος του προβοκάτορα και του ”εμπρηστή ” ανατέθηκε σε μερίδα του Τουρκικού τύπου- δημιουργώντας έτσι μια πονηρή διγλωσία !. Είπε σχετικά ο Τούρκος Υπουργός επ αυτού :«Αν υπάρχει πίσω πλάνο και πρόθεση, το τουρκικό κράτος θα το καταλάβει. Εγώ, καταρχήν βλέπω καλοπροαίρετα. Υπάρχει ανάγκη ανάλυσης και αυτό ας το αφήσουμε να το κάνει το κράτος».
Ακόμα γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Υπουργού Μουεζζίνογλου, ο οποίος, όπως γράφει, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη φιλοξενία που τους έδειξε.
Σε άλλο  δημοσίευμα αναφέρεται πως ο κ. Μουεζζίνογλου επέστησε την προσοχή στο ότι δε θα πρέπει να αναζητείται κάποια υστεροβουλία πίσω από την καθυστέρηση αυτή και τόνισε «Ακόμα και το γεγονός ότι δόθηκε άδεια στο τρένο αυτό, αποτελεί ιστορικό βήμα. Θεωρώ ως ξεκίνημα μίας νέας περιόδου, την μετάβαση του ‘‘τρένου της ειρήνης’’ στη Θεσσαλο/νίκη που οργανώθηκε από τον (σ.σ.λεγόμενο ) ”Σύνδεσμο Αλληλεγγύης Τούρκων της Δυτικής Θράκης” και θεωρώ ότι έχει μεγάλο νόημα. Παρ΄ όλες τις ελλείψεις, πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη διοργάνωση. Όμως ορισμένα πράγματα δεν τα περιμέναμε, αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει υστεροβουλία. Τα δύο κράτη μπορούν να εξετάσουν το πίσω πλάνο, αλλά δε θεωρώ πως θα πρέπει να σχολιαστεί η υπόθεση ως καταπίεση».
Η αναφορά γίνεται για την   Aksam (που ήδη αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορταζ ) που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ελληνική καταπίεση στο τραίνο της ειρήνης», ενώ παρόμοιες αναφορές έγιναν και από άλλες εφημερίδες.
Να μερικοί τίτλοι:«Η Ελλάδα εκτροχιάστηκε», «Ντροπή 10ης Νοεμβρίου από την Ελλάδα».«Καταπίεση από την Ελλάδα στο τραίνο ειρήνης επί 5 ώρες» «Πρώτα καθυστέρηση και στη συνέχεια ρεκόρ»,«Ελληνική καταπίεση στο τραίνο της ειρήνης»,«Σαμποτάζ τελωνείου στο τραίνο της ειρήνης»

 Εκμεταλλεύονται την ΧΑ

Σε δημοσιεύματα  γίνεται πάντως αναφορά στο ότι η Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στη μετάβαση του τραίνου στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποίησε τη διατύπωση «η τουρκική ταξιαρχία κατάληψης έρχεται στη Θεσσαλονίκη».
Μάλιστα εντέχνως ορισμένες εφημερίδες γενικεύουν τα σχόλια της ΧΑ. Ο επικεφαλής της Hurriyet στην Άγκυρα, κ. Μετεχάν Ντεμίρ, σχετικά με το θέμα είπε «Στον ελληνικό τύπο γίνεται αναφορά στις ενοχλήσεις που έγιναν αισθητές από το γεγονός ότι εντός του τελευταίου έτους ο Υπουργός Μουεζζίνογλου μετέβη τρεις φορές στην περιοχή, ως παλιός Δυτικοθρακιώτης. Υπάρχουν  πολύ αστεία πράγματα όπως ο χαρακτηρισμός της επίσκεψης αυτής ως ‘’καταληψία τουρκική ταξιαρχία’’».