Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Νοεμβρίου 2013

Το ποιος θα αναλάβει τα δικαιώματα ψήφου του 18% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, οι εκποιήσεις περιουσιών, οι απειλές των συντεχνιών των υπαλλήλων της Cyta για απεργίες, η αύξηση του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών στην Κύπρο, ο αριθμός των διευθυντών και βοηθών διευθυντών σχολείων που βρίσκονται με απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας, και ο αιφνίδιος θάνατος 34χρονης που είχε υποβληθεί σε καισαρική τομή λίγες ημέρες νωρίτερα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “116 διευθυντές στο υπουργείο αντί στις τάξεις!”, γράφει ότι συνολικά 116 διευθυντές και βοηθοί διευθυντές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης βρίσκονται κατά τη φετινή σχολική χρονιά με απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αντί στις σχολικές αίθουσες. Γράφει, επίσης, ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα συνεδριάσει το Eurogroup και μέχρι την ημέρα εκείνη η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις, καθώς και χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα γονικής μέριμνας προς το Γραφείο Ευημερίας για τη φροντίδα του βρέφους που γεννήθηκε σε κλινική στη Λάρνακα και εμπλέκεται σε ερευνώμενη υπόθεση παράνομης υιοθεσίας.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μυστήριος θάνατος νεαρής λεχώνας”, γράφει ότι η 34χρονη Δήμητρα Μαναριώτη απεβίωσε αιφνιδίως τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου τα μεσάνυκτα της περασμένης Παρασκευής είχε φέρει στον κόσμο ένα παιδί, αφού είχε προηγηθεί καθυστέρηση στη μεταφορά της από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, στον οποίο απευθύνθηκαν οι συγγενείς. Γράφει, επίσης, ότι πηγή της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι ο πανικός που προκλήθηκε σε σχέση με τις εκποιήσεις είναι αδικαιολόγητος, αφού θα περάσει αρκετός χρόνος και δεν θα αφορά κατοικίες. Επίσης, γράφει ότι οι κυβερνητικοί ιατροί ετοιμάζονται να λάβουν δυναμικά μέτρα, κάτι το οποίο σκέφτονται να πράξουν και οι νοσηλευτές, διαμαρτυρόμενοι για μειώσεις επιδομάτων.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Θα δοθεί σε οίκο το 18%”, γράφει ότι αναλαμβάνει ανεξάρτητος συμβουλευτικός ή ελεγκτικός οίκος ή ένας διεθνής οργανισμός τα δικαιώματα ψήφου του 18% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, με την Αρχή Εξυγίανσης να παύει να έχει το λόγο. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση, αλλά ούτε καν ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας, ετοιμάστηκε από το Κτηματολόγιο η λίστα με τα κρατικά φιλέτα που ζήτησε η Τρόικα υπό μορφή εφεδρείας και ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται δύο μεγάλα στρατόπεδα στη Λευκωσία, ενώ πιθανόν να συμπεριληφθούν και άλλα. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Χαϊγιάν και γράφει ότι οι Φιλιππίνες μετρούν τις πληγές τους που δύσκολα θα κλείσουν.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Και στο βάθος οι εκποιήσεις”, γράφει ότι μαζικές και ταχύρρυθμες εκποιήσεις περιουσιών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, ετοιμάζουν Κυβέρνηση και Τρόικα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, και ότι η Κυβέρνηση δίδει στις τράπεζες πρόσβαση στο αρχείο του Κτηματολογίου. Γράφει, επίσης, ότι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες το απόγευμα ο 48χρονος γυναικολόγος-μαιευτήρας από τη Λάρνακα, το ζεύγος Βούλγαρων βιολογικών γονέων και οι υποψήφιοι θετοί γονείς, που συνελήφθησαν για διερευνώμενη υπόθεση παράνομης υιοθεσίας βρέφους, και ότι η Εισαγγελία θα αποφασίσει κατά πόσο προκύπτει ποινική υπόθεση. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία από την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊγιάν και γράφει ότι οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα βυθισμένη στο χάος που θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Περισσότεροι Ρώσοι”, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι θα φθάσουν φέτος το Χειμώνα ακόμη 300.000 επισκέπτες από τη Ρωσία, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για να δοθεί ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές για ανάδειξη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, και ο πόλεμος εντός του κόμματος έφθασε σε σημείο βρασμού. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία δύο Κύπριων βετεράνων του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, και γράφει ότι η Κύπρος μαζί με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο τίμησε την 95η επέτειο της Ημέρας Ανακωχής που σηματοδότησε το τέλος του Α` Παγκόσμιου Πολέμου, τιμώντας τα εκατομμύρια ανθρώπων που έπεσαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Οι συντεχνίες απειλούν με κύμα απεργιών”, γράφει ότι οι συντεχνίες της Cyta έδωσαν χθες τελεσίγραφο, απειλώντας με κύμα απεργιών, εκτός εάν ο Υπουργός Οικονομικών τους συναντήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να συζητηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών. Γράφει, επίσης, ότι ο τραγουδιστής Justin Bieber επικαλέστηκε τροφική δηλητηρίαση για να δικαιολογήσει την αποχώρησή του για δεύτερη φορά από τη σκηνή σε συναυλία του στο πλαίσιο περιοδείας στη Νότιο Αμερική. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία μελών της προεδρικής φρουράς μπροστά από το άγαλμα του αείμνηστου Γάλλου Προέδρου Georges Clemenceau, κατά τη διάρκεια τελετής στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι για να τιμηθεί η Ημέρα Ανακωχής.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)