Ο Ερντογάν προκαλεί για την Κύπρο και ο Παπανδρέου φυτεύει δένδρα στις πλατείες του!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των προκλητικών δηλώσεων του Ερτνογάν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία με θράσος προσπάθησε να “σβήσει” από τον χάρτη (!) “δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος”, δήλωσε, ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου βρέθηκε στην Τουρκία να συμμετέχει σε οικολογιές δράσεις!!! Και, μάλιστα, να κάνει και δηλώσεις ότι ο ίδιος δουλεύει για για τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα!

Ο κ. Παπανδρέου αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για το συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και σήμερα αποφάσισε να επισκεφτεί το πάρκο Gezi (το μέρος όπου πριν λίγο καιρό είχε γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και τουρκικής αστυνομίας) και να φυτέψει ένα δέντρο ως «σύμβολο της δύναμης των πολιτών να ορίζουν το μέλλον τους με τη δική τους φωνή», όπως ο ίδιος είπε. Και συνέχισε: «Νομίζω ότι το δέντρο συμβολίζει τη δύναμη των πολιτών σε όλο τον κόσμο να έχουν φωνή, να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον, να αποφασίσουν για την τύχη τους. Αυτή η αρχή ξεπερνάει τα σύνορα των εθνών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στο πάρκο Gezi σήμερα νωρίς το πρωί μαζί με τον Ουμούτ Οράν, από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Τουρκίας (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ίδρυσε ο Κεμάλ.

Ο Παπανδρέου σαν να μην είχε ενημερωθεί καν για τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι ο ίδιος δουλεύει για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι είναι φίλος της γειτονικής χώρας. «Πάντα συμφωνούσα με την ιδέα ότι μαζί μπορούμε να φανταστούμε έναν καινούριο κόσμο. Η δημοκρατία είναι πάντα η ιδέα στην οποία όλοι συμμετέχουμε. Ολοι έχουμε το δικαίωμα να διατρανώσουμε τις ιδέες μας και μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο».

Ισως ο κ. Παπανδρέου να θεώρησε ότι με το να φυτεύει δέντρα σε ένα πάρκο το οποίο ο Ερντογάν ήθελε να αποψιλώσει από το πράσινο για να οικοδομήσει πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο δίνει τη δική του «απάντηση» στην πολιτική του πρωθυπουργού της Τουρκίας…

Ίσως, όμως, η Σοσιαλιστική Διεθνής και η προεδρία της να τον απασχολούν περισσότερο από ότι η Ελλάδα και η Κύπρος…

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν προκλητικά είχε υποστηρίξει την άποψη ότι: “δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος”.

Ο ισχυρισμός αυτός του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός από προκλητικός για την μαρτυρική Κύπρο είναι και προσβλητικός για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας φιλοδοξεί να γίνει μέλος (!) καθώς την εμφανίζει να προεδρεύεται επί ένα 6μηνο από ένα κράτος – φάντασμα!!! Αυτή η “ανύπαρκτη” κατά την άποψή του χώρα ήταν η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι μόλις προ ολίγων εβδομάδων!

O κ. Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο στη Πολωνία, χαρακτήρισε, παράλληλα, την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, όπως τόνισε, είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους .

«Δώστε προσοχή. Δεν την δέχθηκαν ως νότια Κύπρο. Εγινε δεκτή ως Κύπρος. Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Υπάρχει η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου. Επειδή, υπάρχει Βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή υπάρχει μεταξύ τους. Ποιος είναι εκεί στην πράσινη γραμμή; Μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ. Απολύτως καμία χώρα εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας .  Αυτό το μέρος έχει ένα τέτοιο εσωτερικό πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ δεν θα μπορούσε να το παραδεχτεί και κατ’ αυτόν η απόφαση ήταν εντελώς πολιτική.

ΚΥΚΛΟΙ

Φυσικά, ο κ. Ερντογάν, σχολίαζαν ελληνικοί και Κυπριακοί κύκλοι, απέφυγε να “εξηγήσει” στους  συνέδρους προς τους οποίους παραπλανητικά απευθύνθηκε, ότι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η τουρκική εισβολή του 1974. “Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλούν το στρατό της Τουρκίας και τους Τούρκους εποίκους να εγκαταλείψουν την Κύπρο γιατί πρόκειται για στρατό κατοχής. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ο τουρκικός στρατός κατοχής”, επεσήμαιναν διπλωματικοί κύκλοι.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Recep Tayyip Erdoğan περί της μη ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

«Η αμφισβήτηση, από πλευράς του Τούρκου Πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτού είναι περιττός».

Με στοιχεία και από msn.com – NewsIt.gr