Απεβίωσε πλήρης ημερών ο Νικόλαος Μάρτης

Απεβίωσε την Τρίτη πλήρης ημερών (98 ετών) ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης. Η επικήδειος ακολουθία τελέστηκε σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

H ΡΗΡ είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον παλαίμαχο πολιτικό και ιδιαίτερη συνεργασία στον πολύχρονο αγώνα του για την ονομασία των Σκοπίων.

Ο Νικόλαος Μάρτης του Κωνσταντίνου ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, πρώην Υπουργός Βορείου Ελλάδος.

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1915 στη Μουσθένη Καβάλας και απεβίωσε την 12η Νοεμβρίου 2013. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία από το 1946. Αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός. Επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια με την τότε Ε.Ρ.Ε. το 1956, το 1958, το 1961 και το 1963 και, αργότερα, το 1974 και 1977 με τη Νέα Δημοκρατία. Στις παραπάνω περιόδους διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Β. Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).

Ο Νικόλαος Μάρτης είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επί 7 χρόνια (83 μήνες). Με την εισβολή των Γερμανών διέφυγε μέσω του Αγίου Όρους σε νήσους απ΄ όπου και πέρασε στο Τσεσμέ και από εκεί έφθασε στην Αίγυπτο (Ιούνιος 1941). Συμμετείχε στις μάχες του Ελ Αλαμέιν με την 1η ελληνική ταξιαρχία και του Ρίμινι (Ιταλίας) με την 3η ορεινή ταξιαρχία. Στο κίνημα του Δεκεμβρίου 1944 έλαβε μέρος με την Ταξιαρχία του Ρίμινι. Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με παράσημα ξένων Χωρών.

Ηταν συγγραφέας και του βιβλίου ” Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας” που το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.,

Ο Νικόλαος Μάρτης ομιλούσε αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθήνας.

Τιμώντας τον πολιτικό άνδρα και το εθνικό του έργο, η ΡΗΡ θα δημοσιεύσει αργότερα άγνωστες λεπτομέρειες από την συνεργασία αυτή καθώς και από τον αγώνα του για το ¨Μακεδονικό”.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.