Πληθαίνουν οι προκλήσεις της Άγκυρας

Μέσα στη νύχτα, οι στρατηγοί της Άγκυρας έστειλαν μια φρεγάτα για να δοκιμάσει το χρόνο αντίδρασης της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής. Η τουρκική φρεγάτα «Oruc Reis» προερχόμενη από τον Ελλήσποντο μπήκε στην ελληνική χωρική θάλασσα και έπλευσε ανάμεσα στην Εύβοια και την Σκύρο. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρέμεινε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων για 32 λεπτά, συγκεκριμένα από τις 22:32 μέχρι τις 23:04 το βράδυ της Τρίτης.

Ο προκλητικός πλους της τουρκικής φρεγάτας έρχεται δύο 24ωρα μετά την πρωτοφανή δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερντογάν ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος.Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η τουρκική φρεγάτα «προερχόμενη από τα Στενά Ελλησπόντου, κινούμενη με νοτιοδυτική πορεία εισήλθε την 22:32 της 12ης Νοεμβρίου σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Σκύρου. Στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία νοτιοανατολική εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα νοτίως Ν. Σκύρου την 23:04, συνεχίζοντας τον πλου του προς νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Οι αξιωματικοί του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι «πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του».

Πάντως, οι τουρκικές προκλήσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και έρχονται να προστεθούν στις εξίσου προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες “Κράτος της Κύπρου δεν υπάρχει”!

ΚΑΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ειλικρινά τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Περιμέναμε πολύ καιρό τους ελληνοκύπριους, περιμέναμε τον (σ.σ. τέως πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη) Χριστόφια και τώρα περιμένουμε για περισσότερο από ένα χρόνο τον (σ.σ. νυν πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο) Αναστασιάδη να ξεπεράσει την οικονομική κρίση», είπε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ. «Ο ΟΗΕ και οι εμπλεκόμενες πλευρές ξέρουν ότι η καθυστέρηση στις συνομιλίες δεν οφείλονται στην τουρκική πλευρά», υποστήριξε ακόμη.

Εξάλλου σε άλλες δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, ο Νταβούτογλου εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι η Άγκυρα δεν έχει επαρκή διεθνή στήριξη στον αγώνα τον οποίο διεξάγουν οι τουρκικές αρχές εναντίον της Αλ Κάιντα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νταβούτογλου απέρριψε για μία ακόμη φορά τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία στηρίζει τη δραστηριότητα της Αλ Κάιντα στη Συρία, τους οποίους απέδωσε σε μια διεθνή εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ, υπερεκτιμούν τη σημασία της δραστηριότητας της αλ Κάιντα στη Συρία και υποστήριξε ότι η δράση της Αλ Κάιντα στη Συρία ξεκίνησε από μέλη της οργάνωσης που απέδρασαν από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ.