Big Olive: Η ομάδα που επανασυστήνει την Αθήνα μέσα από τις γειτονιές, τις γεύσεις και τις άγνωστες ιστορίες της

Όσοι έχουν την τύχη να κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας, έχουν τη χαρά να διασχίζουν τις ιστορικότερες γειτονιές της πόλης που φιλοξενούν γεύσεις, ιστορίες και μυρωδιές της παλιάς Αθήνας.

Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αν χρειαζόταν να γίνουν ξεναγοί για κάποιον ξένο, θα πιάνονταν αδιάβαστοι αφού οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τα μυστικά του άστεως. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε η ομάδα Big Olive, που μετρά μόλις τρεις εβδομάδες ενεργής δράσης.

Πρόκειται για μια φρεσκοσχηματισμένη ομάδα νέων, ορεξάτων ανθρώπων που αναλαμβάνει περιπάτους ιστορικού, καλλιτεχνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος πέριξ της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το bostanistas, η λογική τους βασίζεται στην ιδέα του edutainment (educational entertainment), που σημαίνει πως βασική επιδίωξη είναι σαφώς η επιμόρφωση όσων λαμβάνουν μέρος αφήνοντας όμως στην άκρη τις πληκτικές ξεναγήσεις και τη στείρα παρουσίαση – σε αυτό συμβάλλουν και οι open air διαλέξεις, δηλαδή αναλυτικές αναφορές στην ιστορία κάθε κτίσματος ή σημείου κατά τη διάρκεια της περιήγησής του σε αυτό.


Η Στάνη

Οι περίπατοι φέρουν τον χαρακτηρισμό private, που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός ατόμων – δύο ή τρεις – είναι αρκετός για να οργανωθούν. Το μέσο κόστος τους, περίπου 35 ευρώ κατ’ άτομο, τους καθιστά ιδεώδες δώρο για φίλους που μπορεί να επισκέπτονται την Αθήνα σπάνια ή για πρώτη φορά. Αντί για ένα προσεγμένο γεύμα, γιατί όχι μία όμορφη περιήγηση, που θα συνδυάζει ασφαλώς και νόστιμες στάσεις, από “διαβασμένους” του είδους;

Η διάρκεια των περιπάτων δεν ξεπερνά τις τρεις ώρες – διάστημα ιδεώδες, καθώς επιτρέπει μεν τη γνωριμία με αρκετά σημεία της πόλης, χωρίς ωστόσο να δοκιμάζει τις αντοχές των συμμετεχόντων. Άλλωστε, αν κάτι χαρακτηρίζει τις περιηγήσεις, αυτό είναι η ευελιξία και η προθυμία για επιτόπου αλλαγή πλεύσης. Πολύτιμος συνεργάτης της ομάδας ο Νίκος Νικολαΐδης, ιστορικός, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την οργάνωση των περιπάτων.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση – γνωριμία με την ιστορία της Αθήνας περιλαμβάνονται βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά αρχοντικά, τζαμιά, επίσκεψη σε οθωμανικά λουτρά ενώ, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να διαλέξουν την ολοκλήρωση της βόλτας με παραδοσιακό χαμάμ.

Πολλά υποσχόμενος φαίνεται και ο γαστρονομικού περιεχομένου περίπατος του Big Olive. Η ομάδα τον περιγράφει ως μία «κάψουλα γεμάτη με ιστορία, αρχιτεκτονική, πολιτισμό και ασφαλώς φαγητό». Οι γευστικές δοκιμές ξεκινούν από πολυσύχναστες πλατείες και αγορές του κέντρου και μπορούν να καταλήξουν σε ιστορικά στέκια της αρεσκείας μας, όπως η ταβέρνα του Μεϊδάνη στη Σωκράτους.


Οδός Αθηναϊδος

Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις και επικοινωνία με την ομάδα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα bigolive.org, καθώς και τη σχετική σελίδα στο facebook.

Πηγή:  iefimerida.gr