Σαμαράς: Η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο Έλληνα

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απεβίωσε το απόγευμα της Παρασκευής, σε ηλικία 94 ετών, στο ιατρικό κέντρο «Ευαγγελίστρια», στη Λευκωσία. Την είδηση του θανάτου του ανήγγειλε ο προσωπικός του ιατρός Ιωσήφ Κάσιος, λέγοντας ότι έφυγε στις 6.20 μμ, στην παρουσία της οικογένειάς του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε εμβληματική μορφή της κυπριακής πολιτικής σκηνής και του κυπριακού αγώνα, συμμετέχοντας σε αυτόν σε όλες τις φάσεις του και πάντα από σημαίνουσες θέσεις.

Ο Κληρίδης, εκτός της ενεργής συμμετοχής του στο Κυπριακό,δρομολόγησε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελικά υπογράφηκε το 2003 στην Αθήνα,υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Μετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό. Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του. Εκφράζω βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του».

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη

O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο. Η ζωή του είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Κύπρου. Εργάστηκε ακάματα για την επίλυση του Κυπριακού από διάφορες θέσεις. Κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προετοίμασε και οδήγησε την Κύπρο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την Κύπρο ενωμένη, καθώς πέθανε την ημέρα συμπλήρωσης τριάντα ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, αλλά και προς όλο τον Κυπριακό λαό, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του.

Συλληπητήρια από τη ΔΗΜΑΡ

Mια σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Γλαύκου Κληρίδη

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πληροφορούμενος την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετάμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις  διπλωματικές του ικανότητες με τις οποίες εκπροσώπησε πολλές φορές την ελληνοκυπριακή πλευρά στις δύσκολες συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω την οδύνη μας και τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους του και βεβαίως προς τον κυπριακό λαό που πενθεί σήμερα, όπως και ολόκληρος ο ελληνισμός απανταχού».