Ο ΥΦΥΠΕΞ κοντά στον ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νότιο Αφρική, από την Παρασκευή 15 έως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα έχει συναντήσεις, με τα μέλη της Ελληνικής ομογένειας, θα κηρύξει την έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει το HIP ALLIANCE για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με μέλη της Κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής.

Το πρόγραμμα του κ.Γεροντόπουλου ξεκινάει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου από το Κέηπ Τάουν. Εκεί, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο και θα επισκεφθεί την Ελληνική Κοινότητα της πόλης, το Ελληνικό σχολείο και την Ελληνική Ακαδημία Χορού. Την Κυριακή, θα παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα συζητήσει με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Κέηπ Τάουν.

Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα έχει συναντήσεις γνωριμίας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής και εκπροσώπους του HIP ALLIANCE. Πρόκειται για φόρουμ επιχειρηματικής συνεργασίας, το οποίο και διοργανώνει το συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο κ. Υφυπουργός το πρωί της Τρίτης.

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο κ. Γεροντόπουλος θα επισκεφθεί το Ελληνικό σχολείο SAHETI, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ιωάννη Μπίζο, εκ των ιδρυτών του και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δ. Μπίζο και θα έχει γνωριμία με τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Lilliesleaf, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα εναντίον του Απαρχάιντ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, τον κ.Ebrahim Ebrahim.

Το πρωί της Τρίτης, 19 Νοεμβρίου, ο κ. Γεροντόπουλος θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου που διοργανώνει το HIP ALLIANCE και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γηροκομείο “Νομίκειο Οίκο Γερόντων”, καθώς και τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Γεροντόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δημοσίων Επιχειρήσεων της Νοτίου Αφρικής κ. Malusi Gigaba.

Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και θα συζητήσει με φοιτητές και καθηγητές. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Πρετόρια, όπου θα επισκεφθεί την εκεί Ελληνική Κοινότητα και θα συζητήσει με έλληνες ομογενείς, ενώ θα επισκεφθεί και τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.