Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Νοεμβρίου 2013

Ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται στο σύνολό του στην κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτική κλινική. Αλλα θέματα που προβάλλονται σήμερα είναι αυτά της οικονομίας, οι εκλογές στο ΔΗΚΟ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος, η διασύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο από την ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, το αδιέξοδο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και οι αντιδράσεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συγκίνηση για τον Γλαύκο» γράφει ότι η κατάσταση της υγείας του 94χρονου πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη άρχισε να επιδεινώνεται πριν τρεις περίπου μήνες και ότι εισήχθη σε κλινική με τον γιατρό του Ιωσήφ Κάσιο να δηλώνει χθες ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη ως μη ανατρέψιμη. Αλλού, γράφει ότι γίνονται σκέψεις στη Βουλή για περικοπές στον 13ο μισθό για να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού  ότι η Κύπρος δεν υπάρχει ως κράτος και ότι το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρντμεντ σε αντίδρασή του ‘άδειασε’ τον Ερντογάν που διέγραψε την Κύπρο από τον χάρτη.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Σύννεφα στην Κυβέρνηση» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε δοκιμασία θα τεθεί η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι σε κώμα βρίσκεται από χθες ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ότι η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη. Αλλού, η «Σ» αναφέρεται στις δηλώσεις της  Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία προέβη σε μια σαφή διασύνδεση του φυσικού αερίου με την επίλυση του Κυπριακού κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος»  στο κύριο του θέμα με τίτλο «Θέλουν το 18% της Λαϊκής» γράφει ότι στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων βρίσκεται το 18,06% που κατέχει η ‘κακή’ Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου ενώ αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και για κουρεμένες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι προς αδιέξοδο βαδίζουν οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ψαλίδι στις συντάξεις των βουλευτών προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε ύστερα από υποδείξεις της Τρόικας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απαγόρευση προστασίας από εκποιήσεις…» γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατήγγειλε χθες ότι η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόικα ότι δεν θα επιτρέψει την νομοθετική προστασία των πολιτών από τις εκποιήσεις περιουσιών. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι φουντώνει η κόντρα ιατρών – Υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς να διαψεύδουν τα όσα το Υπουργείο ισχυρίζεται για την υπερωριακή τους απασχόληση. Επίσης, η ‘Χ’ αναφέρεται στην διαμαρτυρία συνταξιούχων της Λάρνακας που κατήγγειλαν ότι φτωχοποιούνται από τις πολιτικές λιτότητας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ο Γλαύκος Κληρίδης ‘στην πόρτα του θανάτου’» γράφει για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι σύμφωνα με ένα εκ των ιατρών του η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει για τον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο και ότι σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις τα πέντε ‘δάχτυλα’ στην οροσειρά του Πενταδακτύλου σύντομα θα καταστραφούν αν συνεχίσει να επιτρέπεται η άναρχη λατόμευση. Αλλού, γράφει ότι ο γηραιότερος άντρας και η γηραιότερη γυναίκα στη Βρετανία απεβίωσαν σε διάστημα κάποιων εβδομάδων.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με τίτλο «Ανοδος από τον τουρισμό» γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες η κυπριακή οικονομία είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη αλλά ο ρυθμός ύφεσης μειώθηκε χάρη στον τουρισμό. Αλλού, γράφει ότι 10.3% των Κυπρίων πάσχουν από διαβήτη ενώ 33% των ασθενών δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι όπως λέχθηκε στη Βουλή η οποία μελετά νομοσχέδιο για τη χρήση του ναρκο-τέστ, 35% των θανάτων από ναρκωτικά σχετίζονται με τη οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Νοθευμένες εκλογές με ‘εποίκους’ του ΔΗΣΥ!» γράφει για τις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ και πως γίνεται ομαδική εγγραφή Συναγερμικών στους εκλογικούς καταλόγους για να επηρεάσουν τη ψηφοφορία. Προσθέτει ότι το Προεδρικό ευνοεί τον Μάριο Καρογιάν ενώ η Πινδάρου τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη στην ‘Γ’ του Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Παναγιώτη Μονογιού, ο οποίος είπε ότι ‘κάποιοι συμμαθητές μας δεν έχουν να φάνε’. Επίσης, γράφει ότι τα συνδικάτα ενώνονται ως μια γροθιά κατά του ξεπουλήματος των ημικρατικών οργανισμών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα«Το Κυπριακό Ποντίκι» με  κύριο τίτλο «ΔΗΚΟ: Μάχη χαρακωμάτων» γράφει ότι μάχη χαρακωμάτων παρατηρείται στο ΔΗΚΟ 15 περίπου μέρες πριν την εκλογική συνέλευση του κόμματος κατά την οποία θα εκλεγεί απευθείας από τη βάση ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, με μονομάχους τους Μάριο Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλο. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν ακριβώς 30 χρόνια. Αλλού, γράφει ότι μετά και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το φαγοπότι των golden boys των τραπεζών σε σχέση με τα μπόνους που κερνούσαν τους εαυτούς τους το στοίχημα πλέον για τους θεσμούς, όπως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και την Νομική Υπηρεσία, είναι να επιτευχθεί το τέρμα της ατιμωρησίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)